Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijeka ljubavi

Kad hrana stigne, nastanu problemi: Humanitarna udruga bez odgovarajućeg prostora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Humanitarna udruga Rijeka ljubavi skrbi o četiri tisuće siromašnih Osječana. No, problem je neodgovarajući prostor.

Humanitarna udruga Rijeka ljubavi skrbi o četiri tisuće siromašnih Osječana. Uz pomoć novca iz Europskog socijalnog fonda u Osijek svaki mjesec stiže oko 35 tona hrane za potrebite. No, problem je neodgovarajući prostor. Udruga nema skladište. Hrana se doslovno dijeli pod vedrim nebom. Zbog nedostatka prostora postoji mogućnost da Rijeka ljubavi ostane bez europskog novca.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku

Prava je umjetnost dovesti kamion u skučeno dvorište Rijeke ljubavi. Kad hrana stigne, nastaju problemi. Gdje ju uskladištiti. "35 tona hrane stiže u jednom mjesecu. Ovaj mjesec, s obzirom da je projekt kasnio, trebamo preuzeti 70 tona. Noćne more", kaže Štefica Čučak iz Humanitarne udruge Rijeka ljubavi iz Osijeka.

Udruga raspolaže sa 75 četvornih metara gradskoga prostora. Sve je zatrpano kutijama. Ured više ne postoji. Čim hrana stigne, odmah se mora podijeliti. No, kad stigne kamion, nema više prolaza. Siromašni Osječani u redu za humanitarnu pomoć - doslovno na ulici.

"Po kiši, po suncu, uvijek smo vani, a koliko naroda ima ovdje. Makar neki veći prostor da se da, da ne moramo biti na ulici", kaže Gordana Vilman iz Osijeka. Pribojavaju se u Rijeci ljubavi da zbog nedostatka prostora neće proći na natječaju za novac iz Europskog socijalnog fonda. Bez europskoga novca nema ni hrane za siromašne.

"Ja živim od socijalne pomoći, 691 kunu. Ja i mala. Mala ide u 7. razred. Živim, eto. Životarim. Da nema udruge Rijeke ljubavi bila bi gladna, ne bi imala šta jesti", kaže Ljubica Ilibašić iz Osijeka. Udruga traži pomoć grada i županije. "Neki veliki prostor da nam je tu u gradu, da ljudi ne mrznu, da im nije vruće. Ruše se", kaže volonterka Nevenka Hlebec.

Iz osječke gradske uprave poručuju da u svom vlasništvu skladišnih prostora nemaju. "Ako se ne može osigurati bolji prostor, kroz buduću prijavu na europske natječaje treba ukalkulirati trošak najma prostora, jer činjenica je da na području grada Osijeka ima skladišnih prostora koji su u vlasništvu prvatnih osoba, gospodarstvenika ili države", izjavio je Romano Kristić iz Odjela za socijalnu skrb Osijek. Naizgled jednostavno rješenje. Platit će ga Europa.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene