Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska udruga bolničkih liječnika:

Tražimo reviziju natječaja za nabavu opreme u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga bolničkih liječnika traži hitnu reviziju otvorenih postupaka javne nabave jer smatraju kako se u postupku izravno pogoduje proizvođačima,ne vodi se računa o stvarnim potrebama te se neprihvatljivo troši novac hrvatskih poreznih obveznika.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poziva odgovorne da hitno izvrše reviziju otvorenih postupaka javne nabave u zdravstvu jer sumnjaju kako se uvjeti prilagođavaju tehničkim karakteristikama pojedinog uređaja, a ne stvarnim potrebama.

Pročitajte i ovo Brazilka kupila diplomu putem interneta Završila u pritvoru Nova liječnica postala sumnjiva upravi bolnice, pa provjerili njezinu diplomu: Šokirali se otkrivenim Liječnici Uspjesi i rezultati Uf, kakav popis: Iz HUBOL-a prozvali poslodavce u zdravstvu i naveli njihova "postignuća"

Uvjetima koji se iskazuju u natječajima i dalje se izravno pogoduje pojedinim proizvođačima, odnosno njihovim zastupnicima, ne vodeći računa o stvarnim potrebama te se neprihvatljivo troši novac hrvatskih poreznih obveznika- ističe predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža te navodi činjenicu da niti u jednom slučaju nije registrirano, a kamoli sankcionirano, nedopušteno ponašanje u postupku javne nabave u hrvatskom zdravstvu.

Ciljevi javne nabave samo su deklarativno navedeni dok se u praksi gotovo svakodnevno događa sukob interesa javnih dužnosnika.


Zašto su potrošeni milijuni na aparate koji u bolnicama skupljaju prašinu?

S obzirom da su u tijeku natječaji za nabavu rendgenskih aparat u Koprivnici, KBC-u Zagreb i Krapinskim toplicama, mamografskih aparata u Varaždinu, CT aparata u Osijeku, Zadru, Bjelovaru, Splitu i KBC-u Sestre milosrdnice te RTG dijagnostičkog sustava u pulskoj bolnici, HUBOL poziva na prevenciju korupcije u njezinu ishodištu, s obzirom da pojedine tehničke specifikacije u otvorenim natječajima pobuđuju sumnju u zlouporabu zakonskih propisa.

Stoga u HUBOL-u pozivaju odgovorne da izvrše reviziju svih otvorenih postupaka iz kojih je, kažu, očito kršenje Zakona o javnoj nabavi, jer onemogućavaju načela slobodnog kretanja robe i jednakog postupanja, zabranu diskriminacije, proporcionalnost i transparentnost, a posebice načela tržišnog natjecanja na koja smo se kao članica EU obvezali.

Napominju da je taj problem prepoznala i Europska komisija koja je u svom izvješču o stanju korupcije u zemljama članicama za 2013. problem netransparentne javne nabave u hrvatskom zdravstvu apostrofirala kao jedan od najvažnijih. Pritom se izrijekom zauzela za žurnu primjenu strategije suzbijanja korupcije s naglaskom na prevenciju koruptivnog djelovanja. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene