Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivanja HUB-a

Kriza u Agrokoru koči gospodarstvo, ali ga neće ugroziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga banaka (HUB) očekuje rast BDP-a u ovoj godini od 2,8 posto te 2,5 do 3 posto iduće godine. Smatraju da kriza u Agrokoru neće ugroziti gospodarstvo.

Kriza u Agrokoru trenutno koči razvoj hrvatskog gospodarstva, no u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB), koja je danas predstavila svoja očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, procjenjuju da će BDP ove godine ipak rasti po stopi od 2,8 posto. Naime, turistička sezona trebala bi po svim parametrima biti uspješna a očekuje se i daljnji rast izvoza i osobne potrošnje.

U HUB-u vjeruju i da će postupak restrukturiranja Agrokora te u konačnici nagodbe i izlaska iz postupka izvanredne uprave biti "uredan i transparentan" te da njegov utjecaj na rast BDP-a ne može biti viši od 0,5 postotnih bodova, i to više kad je riječ o 2018. godini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KONVERZIJA ŠVICARACA Hrvatska udruga banaka o odluci Vrhovnog suda: "To je u suprotnosti s ustavnim načelom trodiobe vlasti i vladavine prava" Slika nije dostupna U Hrvatskoj Provjerite hoće li vas ova vijest iznenaditi...

U HUB-u ističu da je glavni problem Hrvatske i dalje slabo privlačenje stranih investitora koje muči porezna presija a koji bi donijeli nova radna mjesta, novu tehnologiju i priljev novca.

"Tko god od stranih investitora dođe u ovom trenutku u Rumunjsku, garantiraju mu da u idućih 10 godina neće doći do pogoršanja ni jednog poreznog parametra koji bi mogao tretirati njegovu investiciju. Dakle, to je jedna od bitnijih mjera koje bi trebalo donijeti, a takvih ima barem još desetak koje bi onda ohrabrile inozemne investitore koji bi svojim ulaskom donijeli ne samo novi novac, nego bi to bila nova tehnologija, novo zapošljavanje, to je nešto što po meni hrvatskoj nedostaje", kazao je Zdenko Adrović, predsjednik HUB-a.

Prema procjenama hrvatskih bankarskih stručnjaka, Europska centralna banka u ovoj, a vjerojatno i do kraja iduće godine neće dizati referentnu kamatu - stopu što bi značilo da se neće mijenjati stopa euribora a samim time ni rasti kamate na kredite.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene