Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INTERVENTNE MJERE HSU-a

''Ugovore o dosmrtnom uzdržavanju treba ukinuti, prevareni umirovljenici ostaju bez ičega'', novo upozorenje na stari problem

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images / Dnevnik.hr
Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predlaže da se ukinu ugovori o dosmrtnom uzdržavanju jer ti ugovori često završe prevarom umirovljenika koji su dovedeni u položaj da ostanu i bez uzdržavanja i bez imovine koja potpisom prelazi u vlasništvo uzdržavatelja.

Ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju jedna je od mjera iz HSU-ova prijedloga interventnih mjera za ublažavanje negativnog utjecaja inflacije na standard i položaj umirovljenika i starijih osoba u Hrvatskoj.

HSU podsjeća da je za ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju zainteresiran velik broj umirovljenika, jer time žele osiguravati svoju materijalnu i socijalnu sigurnost u starosti, dajući zauzvrat svoju imovinu (u pravilu nekretnine).

Međutim, to otvara veliku mogućnost da ostanu i bez uzdržavanja i bez imovine, jer njihova imovina samim činom potpisa ugovora prelazi u vlasništvo pružatelja dosmrtnog uzdržavanja.

"Radi toga, smatramo da treba sasvim onemogućiti sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju te ostaviti samo mogućnost sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, ali i tu uz daleko veću kontrolu, evidenciju i besplatnu pravnu pomoć umirovljenicima prilikom sklapanja ugovora", priopćio je HSU.

Ta stranka predlaže da se ugovori o dosmrtnom uzdržavanju sasvim uklone iz Zakona o obveznim odnosima, jer njihovo sklapanje za korisnike uzdržavanja u pravilu završavaju prijevarom osobe kojoj treba takva usluga.

Zlouporaba ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju problem je na koji godinama u izvješćima Saboru i u medijima upozoravaju i iz Ureda pučke pravobraniteljice, koja smatra da bi ih trebalo dodatno regulirati jer sada nisu osigurani dostatni zaštitni mehanizmi, pa tako ni pravovremenost sudskih odluka u postupcima koji se odnose na ove ugovore.

Hrvatska stranka umirovljenika, kao još jednu od svojih mjera, predlaže da se izmjenama Zakona o porezu na dohodak opet omogući da se osobni odbitak može uvećati i za iznos stvarnih troškova zdravstvenih usluga, nabavu lijekova (doplate) i ortopedskih pomagala za vlastite potrebe, do određenog iznosa, ako ti izdaci nisu podmireni iz osnovnog, dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja ili dobivenih darovanjem.

Također, predlaže i uvođenje besplatnih sistematskih pregleda za sve umirovljenike i starije osobe iznad 65. godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVARANTI VREBAJU Nova prevara u Zagrebu, na meti starije osobe: Policija upozorila građane na nekoliko stvari
Pročitajte i ovo Haker za računalima Apel svima OPREZ Haraju lažni policajci: Uvjeravali ih da je novac krivotvoren, na udaru posebno jedna skupina

HSU podsjeća da je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za travanj 2022., udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio 35,6 posto zbog čega HSU navodi da je teško spajati kraj s krajem uz nadolazeću inflaciju.

Navode da se mirovine usklađuju na godišnjoj razini od dva do tri posto, a inflacija je službeno viša od devet posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene