Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSS prihvatio koalicijski sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni odbor Hrvatske seljačke stranke (HSS-a) prihvatio je tekst koalicijskog sporazuma i ovlastio predsjednika HSS-a Josipa Friščića za njegovo zaključivanje.

Friščić je rekao kako od koalicijskih partnera očekuje da to isto učine tijekom ovog tjedna kako bi se početkom idućeg tjedna mogao potpisati koalicijski sporazum između koalicije HSS-HSLS i HDZ-a.

Pročitajte i ovo Potpisana povelja o politickoj suradnji i savezu Hrvatske seljacke stranke i stranke Socijaldemokrata Projekt Naša Hrvatska HSS i Socijaldemokrati potpisali Povelju o političkoj suradnji i savezu Slika nije dostupna HSLS u ponedjeljak odlučuje o sklapanju koalicijskog sporazuma

Istaknuo je kako očekuje da će do potpisivanja doći tijekom
ponedjeljka. 

"Nakon vrlo konstruktivne rasprave, nakon odavanja
priznanja pregovaračkom timu i radnim skupinama, Glavni odbor HSS-a donio je zaključak da se koalicijski sporazum kao takav prihvaća i da se predsjednika HSS-a ovlasti za njegovo zaključivanje", rekao je Friščić novinarima nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

Friščić je također rekao da se na sjednici Glavnog odbora nije raspravljalo o ministrima i "foteljama" te da će to pitanje doći na red nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma.

"Kada se završi faza zaključivanja koalicijskog sporazuma, onda treba razmotriti ustroj vlade, predložiti zakon o vladi i stvoriti uvjete da ono što se u program unijelo kroz aktivnosti, zadatke i rokove trebaju doći i ljudi koji će to izvršiti", kazao je Friščić.

Najavio je da očekuje da će ta faza razgovora između koalicijskih partnera uslijediti odmah nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma.

Rekao je da je kod glasovanja jedan član Glavnog odbora bio suzdržan, ali ga nije htio imenovati, dodajući samo da je to normalno. Glavni odbor HSS-a ima 50 članova, na sjednici su bila nazočna 42 člana, 41 je glasovao za, a jedan je bio suzdržan. 

"Nije bilo nikakvih disonantnih tonova niti drugačijih promišljanja u odnosu na ono što je bilo prezentirano i kao program i kao zaključak", istaknuo je Friščić.

Na upit novinara kako bi se ponio ako bi se predlagalo odstupanje od ZERP-a, Friščić je odgovorio da će se ponijeti "hrvatski".

"Naš stav je decidiran i jasan. HSS je bio predlagač donošenja tog zakona prije više od četiri godine, a prije godinu i pol inicirali smo u Saboru utvrđivanja krajnjeg roka primjene na zemlje članice EU. Sve je to u Saboru izglasano i ne vidimo razloga zašto sada snagu i napore ulagati u pravcu da takvo nešto ne bismo primijenili. Naprotiv, mi se moramo zajednički dobro dogovoriti kako stvoriti i sredstva, i opremu
i osposobiti ljude za sprovođenje svega onoga što u tom zakonu stoji", rekao je Friščić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene