Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sadašnje mjere nisu dovoljne'

HSLS za radikalne rezove u proračunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska socijalno liberalna stranka najavila je da će u sklopu svojih antirecesijskih mjera kojima će se založiti za radikalne rezove u proračunu, predložiti kresanje dužnosničkih plaća i za 20 posto, preispitivanje svih državnih subvencija, snažnu reformu javne uprave, a zalažu se također da članovi u Nadzornim odborima koji dolaze iz državne uprave tamo budu bez naknade.

HSLS se zalaže za radikalne rezove u proračunu kako bi se u gospodarstvo uložilo svaku lipu, rekla je predsjednica stranke Đurđa Adlešič na konferenciji za novinare u središnjici stranke.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković ispitan u EPPO - 3 Pušten na slobodu Hrvoje Vojković priznao sve? Ured europskog tužitelja objavio detalje o prijevari Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

'Zalažemo se za takav proračun koji ne podilazi biračima, bez obzira na lokalne izbore, jer držimo da bi svako podilaženje i izbjegavanje žestokih rezova, dugoročno bilo štetno', rekla je Adlešič nakon sjednice užeg Predsjedništva stranke na kojem su, kako je rekla, o antirecesijskim mjerama više sati raspravljali s ljudima iz gospodarstva.

'Sindikalne vođe mogu razumjeti jer oni, kao i mi političari, imaju svoje biračko tijelo, ali držimo da je danas vrijeme kada moramo preuzeti odgovornost za državu i za stanje u njoj. Kriza je tu, što se vidi i po broju nezaposlenih koji svakodnevno raste i po padu plaća. Novca nema', rekla je Adlešič založivši se za energične poteze. 'Sadašnje mjere nisu dovoljne, potrebno je napraviti snažan, jasan rebalans koji će biti usmjeren na poticanje gospodarstva i koji će sredstva sačuvati za investicije i omogućiti da gospodarstvo bude vitalno', dodao je njezin zamjenik Davor Žmegač. Podupiremo Vladine antirecesijske mjere, ali mislimo da je vrijeme za radikalne rezove u proračunu i smatramo da bi sada bilo najštetnije podilaziti biračima, rekla je Adlešič.

'Ako se nešto može rezati onda su to povlastice, a ne investicije. Prioritet je čuvanje investicija', naglasila je i dodala da gospodarstvo treba rasteretiti parafiskalnih nameta. Pozdravila je pritom što je Hrvatska gospodarska komora smanjila svoj doprinos, ali i rekla da to nije dovoljno. HSLS je osnovao i stručni stranački tim koji vodi Davor Štern, a koji će u sljedećih sedam dana partnerima u Vladi predložiti svoje mjere. U njemu su još Josip Budimir, Slobodan Mikac i Hrvoje Vojković.

HSLS smatra da državni dužnosnici moraju biti solidarni u sadašnjem trenutku, te dodaju da su spremni i na smanjenje plaće od 20 posto. 'Držimo da je to patriotska dužnost', rekla je Adlešič i ocijenila da spremnost za preuzimanje odgovornost za stanje u državi moraju pokazati svi, pa tako i sindikati. Potrebno je preispitati sve subvencije, ističu u HSLS-u, ako je potrebno neke i suspendirati, a svaku lipu uložiti u gospodarstvo, ponavljaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene