Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HRW: Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se ne poštuju prava srpskih povratnika, stoji u izvještaju Human Rights Watcha objavljenom u utorak. 'Ne poštuju se prava srpskih povratnika, kojih je manje od službenog broja. Srbe se zastrašuje, napada i ubija', stoji u izvještaju Human Rights Watcha Desetljeće razočaranja.

Oduzimanjem stanarskih prava povratnicima onemogućava se održiv povratak, piše u izvještaju od 41 stranice nazvanom "Desetljeće razočaranja: Trajne prepreke za reintegraciju Srba povratnika".

Pročitajte i ovo Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera" Slika nije dostupna Traže povrat imovine Izbjegli Srbi skupljaju potpise protiv ulaska Hrvatske u EU

HRW ocjenjuje da su se projekti hrvatske Vlade za osiguravanje alternativnog smještaja Srbima povratnicima koji su za vrijeme rata izgubili stanarsko pravo pokazali neučinkovitima. - To je poruka Srbima da su građani drugog reda, izjavila je direktorica Human Rights Watcha za Europu Holly Cartner.

HRW ukazuje na nedavni porast nasilja i zastrašivanja povratnika, među ostalim i na nekoliko ubojstava i bombaških napada, kao i na napade i uništavanje srpskih kuća i vozila. Ministarstvo unutarnjih poslova registriralo je 2005. godine 48 takvih incidenata, a oni su se nastavili i ove godine, posebno na zadarskom području. - U pojedinim slučajevima očigledno je da su napadi motivirani etničkom mržnjom, u nekima postoje jasni pokazatelji, piše u izvještaju. 

Vrlo mali broj pripadnika srpske zajednice dobio je zaposlenje u državnim službama u sredinama u koje su se vratili, a u tim područjima gotovo da i nema sudaca srpske nacionalnosti, unatoč velikom broju kvalificiranih kandidata za ta mjesta, stoji u izvještaju. Izražava se zabrinutost i zbog sporosti u ponovnoj elektrifikaciji područja u koja se vraćaju Srbi i zbog toga što oni ne mogu u cijelosti ostvariti pravo na poljoprivredno zemljište.

- Iz Hrvatske je izbjeglo 350.000 Srba. Hrvatska Vlada registrirala je 120.000 povratnika, ali je stvarni broj gotovo sigurno manji, tvrdi Human Rights Watch, navodeći da "mnogi Srbi zbog loših uvjeta ostaju samo kratko u Hrvatskoj, da bi se potom vratili u Srbiju ili BiH".

Djelomičnim uspjehom HRW smatra obnovu u ratu oštećenih srpskih kuća. - U posljednje dvije godine obnovljeno je oko 4.000 kuća, većinom srpskih. No, trebale su godine da se taj program pokrene, pa na obnovu čeka još veliki broj takvih objekata, piše u izvještaju u kojem se zaključuje kako je "ključno da se hrvatska Vlada pozabavi poboljšanjem položaja Srba povratnika, pošto se njihov broj posljednjih godina značajno smanjuje".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene