Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teret od 7 milijardi kuna

Hrvatsku 'preplavili' povlašteni umirovljenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj manjina radnika hrani neradničku većinu. Otići u mirovinu što ranije pa još ako se može u povlaštenu, e to se zove posao. Razlike između povlaštenih i običnih mirovina goleme su, a čak i u povlaštenima ima onih povlaštenijih.

Broj braniteljskih mirovina u posljednjih se pet godina udvostručio i državu stoji milijarde kuna na godinu. Iz Instituta za javne financije upozoravaju da se treba objaviti registar hrvatskih branitelja. Anto Đapić prije dva mjeseca otišao je u mirovinu. Njegova povlaštena saborska mirovina od 9.300 kuna daleko je od hrvatskog prosjeka. 'Kada ste 20 godina u vrhu politike, a od toga 17 godina saborski zastupnik onda mislim da sam zaista i zaslužio tu saborsku mirovinu', rekao je Đapić.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

Đapić je jedan od 180 tisuća povlaštenih umirovljenika. Čak 13 kategorija povlaštenih mirovina koristi više od 15% umirovljenika što državu stoji oko 7 milijardi kuna na godinu. Institut za javne financije upozorava kako je krajnje vrijeme da se tu uvede red. 'Razlike između povlaštenih i nepovlaštenih korisnika mirovina sve više opterećuju državni proračun. Stoga bi nositelji vlasti u Hrvatskoj trebali preispitati visinu mirovina povlaštenih kategorija i kontrolirati ukupan broj njihovih novih korisnika', navode iz Instituta.

Objavljivanje registra branitelja, slaže se i dio braniteljskih udruga, zaustavilo bi inflaciju nerealnih mirovina. 'Sve osobe koje se nalaze na popisu neborbenog sektora, što znači da su bili po uredima i slično, u vrijeme domovinskog rata, ne može im pripasti pravo po zakonu o pravima hrvatskih branitelja', ističu udruge branitelja. Broj braniteljskih mirovina u posljednjih se pet godina udvostručio. Prosječna braniteljska mirovina iznosi oko 5.800 kuna. Samo prošle godinu državu su te mirovine koštale čak 5 milijardi kuna. Povlaštena mirovina u pravilu znači i znatno kraći radni vijek, manje doprinosa u državnom budžetu i manje radno aktivnih. U mirovinu prije 40-te postao je, čini se, hrvatski san.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene