Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statistike pokazuju

Hrvatskoj prijeti najveći gospodarski pad od 2010. godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni novac svih štediša Ljubljanske banke ne bi spasio nacionalne financije: Hrvatskoj prijeti najveći pad gospodarstva od 2010. godine.

Većina analitičara u drugom kvartalu ove godine očekuje pad bruto društvenog proizvoda od 2,3 posto. Ako se to doista dogodi, bit će to najveći pad BDP-a od 2010. godine. Nažalost, svi gospodarski pokazatelji su u padu i sugeriraju upravo na takav scenarij.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Plenković: ''Milanović lupeta, on i njegovi oporbeni jataci su očajni, ne znaju kako reći ne'' Slika nije dostupna Komentirao i sindikate Milanović o oštrom padu BDP-a: Nismo zadovoljni, ali ne damo se pokolebati

Industrijska proizvodnja u prvoj polovici ove godine, u usporedbi s prvom polovicom prošle godine, pala je za 6,3 posto. Ona jest malo usporila svoj pad na proljeće, no to neće biti dovoljno da ublaži pad BDP-a.

Što se tiče izvoza, kada usporedimo prva tri mjeseca ove godine s proljećem, BDP nam pada za 5,8 posto. To će biti jedan od važnih faktora zbog kojih će Hrvatska vjerojatno biti u recesiji u drugom kvartalu 2012. godine.

>> Prosječna neto plaća u listopadu 5.406 kuna

Građani imaju sve manje novca na raspolaganju, pa je tako potrošnja, u odnosu na prošlu godinu, pala na 2,2 posto. Istodobno su cijene porasle zbog rasta PDV-a i rasta cijena plina i struje.

Što se investicija tiče, pad je u građevinskim radovima. Oni bilježe pad od 9,1% u odnosu na prošlu godinu. Građevinski radovi stalno padaju i pokazuju koliko su investicije u Hrvatskoj trenutno na niskim granama.

Kao posljedica svega toga, neto plaće hrvatskih radnika trenutno su na 5.403 kune, što je pad od 129 kuna u odnosu na prošlu godinu. A cijene rastu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene