Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatskoj 32,5 mil. kuna

Milanović: 'Bolje da dobijemo nego da moramo dati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do promjene je došlo nakon što je Eurostat, statistička agencija EK, proučio gospodarske pokazatelje država članica od 1995. i korigirao uplate svake države u zadnje četiri godine, na osnovi brzine njihova gospodarskog rasta.

Hrvatska bi po novom izračunu trebala dobiti povrat od svojih uplata u godišnji proračun Europske unije u iznosu 32,5 milijuna eura, a premijer Zoran Milanović je u petak u Bruxellesu istaknuo da je to pitanje statistike, a ne nešto čime se treba hvaliti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

'Bolje je da dobijemo taj iznos, nego da ga moramo dati, ali u tim stvarima države ne postaju ni bolje ni lošije. Neće to nešto bitno promijeniti u Hrvatskoj, iz toga nitko ne raste niti postoje bogatiji. Rast i napredak su negdje drugdje', rekao je Milanović.

'Time se ne treba hvaliti, to je statistika', dodao je premijer nakon završetka dvodvenog summita čelnika EU-a.

Do promjene je došlo nakon što je Eurostat, statistička agencija EK, proučio gospodarske pokazatelje država članica od 1995. i korigirao uplate svake države u zadnje četiri godine, na osnovi brzine njihova gospodarskog rasta.

To je posljedica novog izračuna EU-a, koji određuje koliko svaka država članica mora uplatiti u zajedničku blagajnu na osnovi svojeg bruto nacionalnog proizvoda (BNP).

VIDEO Zoran Milanović prvi put komentirao uhićenje Milana Bandića

Najlošije je prošla Velika Britanija, koja će po novom izračunu morati platiti dodatnih 1,7 milijarda funti (2,1 milijarda eura) u proračun EU-a zbog dobre situacije u svojem gospodarstvu, zatim Nizozemska, 642 milijuna eura i Italija, 340 milijuna eura.

S druge strane, Francuska dobiva nešto više od milijarade, a Njemačka 779 milijuna eura.

Milanović je rekao da nitko ne treba biti iznenađen. 'Pravila su tako tvrda i tu nema 'nisam znao'. Te statistike su sveto pismo i svatko ih se mora pridržavati', rekao je Milanović.

'Niti će dvije milijarde uništiti Veliku Britaniju, niti će iznos koji ćemo dobiti nešto bitno promijeniti u Hrvatskoj', dodao je.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene