Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug studij, loši uvjeti i premala plaća

Hrvatskoj svakog dana nedostaje sve više liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Previše rada za premalo novca, razlozi su zbog kojih u Hrvatskoj nedostaje sve više liječnika.

Dodamo li tome i desetogodišnje studiranje, ne čudi što se za studij medicine odlučuje vrlo malen broj mladih. Zbog manjka kadrova, u nekim gradovima liječnici rade i nakon 65. godine, jer ih nema tko zamijeniti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Njemačkoj U psihijatrijskoj klinici ubijen liječnik, u blizini pronašli muškarca oblivena krvlju Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Želite promijeniti liječnika opće prakse, a svi tvrde da nema mjesta? Rješenja ipak ima...

Zadarski pedijatar, koji ima 72 godine ne može naći zamjenu i otići u mirovinu. U vukovarsko-srijemskoj županiji vrlo često u zamjenu dolaze liječnici iz Bosne i Hercegovine. A negdje, liječnika opće obiteljske medicine ni nema.

'Porfesija liječnika danas nije atraktivna'

'To je Davor u brodsko-posavskoj županiji gdje je kontinuirano otvoren natječaj za liječnika opće obiteljske medicine, ali nitko ne želi, bez obzira što su uvjeti možda dobri', rekao je Ante Zvonimir Golem, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

'Profesija liječnika danas nije atraktivna', rekao je prim. Hrvoje Minigo, iz Hrvatske liječničke komore. 'Mi bi mogli imati puno veći broj timova liječnika, ali to treba i netko platiti', rekao je dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar.

U Hrvatskoj nedostaje jedan liječnik na 1.000 stanovnika u odnosu na Europsku uniju. Dok je u Europi prosjek 350 liječnika na 100.000 stanovnika, kod nas je 270. Prosječna dob hrvatskog liječnika je iznad 50 godina. Razlog tomu su loši uvjeti rada i premala plaća.

Nakon studija medicine koji traje šest godina, obavezan je jednogodišnji liječnički staž. Zatim državni ispit i specijalizacija u trajanju od 5 godina. Sveukupno, 12 godina

Golem: Opterećen liječnik može postati opasan po pacijenta

'Možemo mi koliko god hoćemo platiti liječnika, ali ako on neće u svom životnom vijeku imati kada iskoristiti dane odmora, kao i svi drugi građani, tada je jasno da će biti veliko nezadovoljstvo i da ti uvjeti rada nikako ne odgovaraju. A opterećen liječnik može postati opasan po pacijenta', dodao je Golem.

Dugo studiranje također je jedan od razloga nedostatka liječnika. Nakon studija medicine koji traje šest godina, obavezan je jednogodišnji liječnički staž. Zatim državni ispit i specijalizacija u trajanju od 5 godina. Sveukupno, 12 godina. 'To je izrazito dugačak i mukotrpan posao da se netko školuje. A onda kad vidite kakvi su vam radni uvjeti i plaće, onda se zapravo to i ne isplati', kazao je Minigo.

'S obzirom na dužinu obrazovanja liječnika, već smo pokrenuli poteze da ne bi došli u situaciju kroz nekoliko godina da u Hrvatskoj bude veliki manjak liječnika', rekao je Golem. Pa će ubuduće studij medicine trajati godinu dana manje. No, liječnicima to nije dovoljno. Kažu, promjene su nužne jer ćemo sve češće biti svjedoci odlaska liječnika iz državnih bolnica u privatne klinike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene