Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

"Hrvatskoj kao da je dodijeljena uloga male pudlice koja Srbiju mora privesti u EU"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjske politike Nove TV u Dnevniku je komentirala zaoštravanje odnosa na relaciji Hrvatska-Srbija

Vlada Andreja Plenkovića blokirala je otvaranje poglavlja o obrazovanju u srbijanskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Tako je Srbija umjesto tri danas otvorila samo dva poglavlja.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Naljutilo je to srbijanski državni vrh koji je u staroj, već poznatoj, maniri komentirao blokadu.

Zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Srbije u Dnevnik Nove TV komentirala je urednica vanjskopolitičke redakcije, Ivana Petrović.

Hrvatska i Bugarska su blokirale Srbiju. No, ova blokada nije došla iznenada, je li Srbija je već bila upozorena?

Blokada nije došla izenenada, Srbija je upozoravana više puta. Prije tjedan dana upozorio ih je sam povjerenik Hahn rekavši im da Hrvatska nije zadovoljna jer nisu regulirali obrazovanje hrvatske manjine u Srbiji. Vlada u Beogradu je samo odmahnula rukom i rekla da Hrvatska neće stvarati bilo kakve probleme te da će Njemačka pritisnuti Hrvatsku koja će popustiti. Naša Vlada je rekla u redu i napravila sljedeće.

Manjinska prava su regulirana poglavljem 23, poglavljem pravosuđa koje obuhvaća i ljudska prava. Mi smo rekli u redu, ali mi ne možemo čekati da Srbija zatvori poglavlje 23 koje se obično zatvara na kraju pregovora. Rekli smo da mi ne možemo čekati pet godina dok naša manjina nema primjereno obrazovanje u Srbiji i zato ćemo uložiti prosvjed i blokirati poglavlje obrazovanja. Poglavlje 26 ćemo monitorirati i odblokirati ga kad Srbija ispuni svoje obveze.

Manjinska prava su u poglavlju 23 regulirana u velikom okviru, a način njihove provedbe se obično prepušta nacionalnim pravosuđima. Ovo je dobra poruka jer Europska unija u ovoj krizi liderstva i općoj gužvi koja je nastala zbog Kosova radi jednu lošu stvar, a to je trgovina načelima sa Srbijom.

Čim Srbija malo popusti Kosovu, oni Srbiju odmah nagrade s poglavljima. To nije dobro i ne pitaju se na koji način i kako će to biti kada Srbija jednom uđe u Europsku uniju. U cijeloj priči Hrvatskoj kao da je dodijeljena uloga male pudlice koja Srbiju mora privesti u Europsku uniju nauštrb svojih nacionalnih interesa. Zato je ova blokada poglavlja jako dobra poruka i sigurno će se reflektirati i na nestalima i na famoznoj univerzalnoj jurisdikciji gdje Hrvatska, kako čujem, već traži saveznike. Odazvalo joj se oko šest zemalja članica.
Paradigme se mijenjaju, među tim zemljama je i Velika Britanija koja će u Uniji sigurno biti do 2020. godine. Ona je poslala poruku da se njihova pravna analiza po pitanju univerzalne jurisdikcije potpuno slaže s hrvatskom.

Danas se na Vijeću za vanjske poslove dogodio još jedan veliki obrat - o čemu je riječ?

Prvi put u povijesti proširenja jedna zemlja članica blokirala je kompletan paket zaključaka Vijeća za proširenje. Za zemlja je Austrija. Ona je inizistirala da se prekinu pregovori s Turskom. Druge zemlje među kojima je i Hrvatska nisu pristale i Austrija je rekla u redu i blokirala kompletne zaključke što se tiče cijelog paketa proširenja svih zemalja pregovaračica – Turske, Srbije i Crne Gore. Znači, cijeli kuršlus ovdje u Bruxellesu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene