Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usprkos izazovima

Ministarstvo financija uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala

Ministarstvo financija Republike Hrvatske je u srijedu uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske je u srijedu uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od EUR 1,25 milijardi, dospijeća 2032. godine.

Prenosimo njihovo priopćenje. "Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 2,875 posto, a ostvareni prinos 2,975 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Citi, Erste Group, JP Morgan i Morgan Stanley.

Usprkos izazovnim tržišnim okolnostima rastuće inflacije, pooštravanja monetarnih politika centralnih banaka i, posljedično, rasta kamatnih stopa i prinosa na tržištu, te aktualnog rusko-ukrajinskog sukoba, interes međunarodne investicijske zajednice bio je vrlo značajan.

Ostvarena je potražnja u ukupnom iznosu od gotovo EUR tri milijarde. Interesi za upis prikupljeni su od strane najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju (SAD, UK/Irska, Njemačka, Francuska, CEE zemlje, Švicarska, zemlje Beneluksa i dr.).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Narušeni odnosi Rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj oglasilo se o protjerivanju diplomata, objavili i koji je rok za odlazak: "Ovo je značajan korak unatrag"

Pročitajte i ovo Zlato - 2 NISKE KAMATE Kako uštedjeti za crne dane, pitaju se mnogi: Stručnjaci imaju nekoliko zlata vrijednih savjeta

Postignuti konačni uvjeti potvrda su statusa Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazuju snažno povjerenje ulagatelja u kvalitetu hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je u konačnici omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima euroobveznica i ostalim državama u regiji.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem euroobveznica bit će korištena za financiranje općih potreba državnog proračuna, koje uključuju refinanciranje postojeće euroobveznice Republike Hrvatske koja dospijeva 30. svibnja 2022. nominalnog iznosa EUR 1,25 milijardi, a koja nosi kamatu od 3,875 posto", istaknuli su iz Ministarstva financija.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene