Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U vrhu svjetske znanosti

Hrvatski znanstvenici na pragu revolucije u liječenju kroničnih upalnih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska pamet ponovno osvaja svijet! Znanstvenici zagrebačkog PMF-a i laboratorija Genos na pragu su revolucije u liječenju kroničnih upalnih bolesti. Podržala ih je i Europska unija te nagradila izdašnim novčanim sredstvima.

Udružili su snage i svrstali se u sam vrh svjetske znanosti. Ekipa zagrebačkog PMF-a i laboratorija Genos postala je dio međunarodnog istraživačkog projekta za borbu protiv kroničnih upalnih bolesti, vrijednog gotovo 15 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti

"Ovi projekti su definitivno sami europski i svjetski vrh. I mi smo uspjeli s dva hrvatska partnera ući u takav projekt što je doista veliko priznanje", kazao je prof. dr. sc. Gordan Lauc, Genos.

Cilj im je promijeniti način na koji se upalne bolesti tretiraju i liječe.

Liječiti bolest, a ne simptome

"Medicina danas još uvijek liječi simptome. Znači imate temperaturu, spušta vam se temperatura. A ne razumijemo mehanizme koji dovode do bolesti. Ovaj projekt će pokušati uhvatiti bolest u onoj ranoj fazi i ciljati mehanizam koji na kraju dovodi do bolesti, i na taj način liječiti samu bolest, a ne simptome", kaže Lauc.

"To je cilj personalizirane medicine, medicine koja se temelji na svakoj individui, a ne da imamo nekakve zajedničke velike grupe ljudi, za koje može ili ne mora biti dobro primiti neki lijek", kaže dr. sc. Marija Pezer.

Dio ekipe je i 24-godišnji Goran, koji je tek nedavno diplomirao na PMF-u.

"Bolje spriječiti nego liječiti"

"Naš pristup je - bolje spriječiti nego liječiti. Mi ćemo našim molekularnim alatima mijenjati aktivnost gena i tako bolesno stanje stanica promijeniti u zdravo stanje, i spriječiti daljnju progresiju bolesti", kaže  mag. biol. mol. Goran Josipović, PMF.

Jedan je od najperspektivnijih hrvatskih znanstvenika, a kroz ovaj projekt dobio je mogućnost zaposlenja u Hrvatskoj.

"Ne moram otići izvan Hrvatske kako bih našao neki drugi posao i jako sam ponosan što mi se ovdje pružila prilika", kaže Josipović.

Hrvatski znanstvenici ukupno su dobili 900 tisuća eura. U analizi glikana, potencijalnih biomarkera za brojne bolesti, već su najbolji u svijetu. Sada imaju priliku da takav uspjeh ponove i u borbi protiv upalnih bolesti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene