Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski vojnik: Radi prikrivanja zločina zakapali smo masakrirane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji dokaz koji je prije iznošenja obrana pročitan na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu je iskaz hrvatskog vojnika koji je, pod zaštitom identiteta, ispričao kako je radi prikrivanja zločina u akciji Medački džep zakapao masakrirane leševe srpskih civila i ratnih zarobljenika.

Svjedok koji se u sudskom spisu vodi pod rednim brojem 9. bio je pripadnik Norčeve 9. gardijske brigade. Na terenu je, tvrdi, sudjelovao u sakupljanju leševa. Mrtva tijela kasnije su pregledavana, a ona na kojima nije bilo tragova zlostavljanja, mučenja i masakriranja slana su na razmijenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bobetko potiskivao druge časnike, Ademiju suflirao da ne zna ni hrvatski' Slika nije dostupna 'U Medačkom džepu nije bilo civila'

Leševe za razmjenu birao je bolničar za kojega je kasnije doznao da je vojni obavještajac. Sudjelovao je u zakapanju 40 do 60 izmasakriranih tijela.

Kako je u jame stavljano i po više tijela svjedok smatra da je na području Medačkog džepa bilo pedesetak takvih grobova.

Zločini su, tvrdi, počeli dva dana prije povlačenja vojske iz Medačkog džapa, kada se pročulo da je potpisan mirovni sporazum prema kojem je HV morala napustiti nekoliko dana ranije zauzeta područja.

Miniranje kuća i pljačkanje imovine vojnici su započeli samoinicijativno, ustvrdio je svjedok, dodavši da su pljačkali i civili iz Gospića koji su po plijen dolazili kamionima.

'U Gospić su se vraćali s punim kamionima. Za to se moralo znati, ali nikoga očito nije bilo briga', kazao je.

Odgovornim glavnim zapovjednikom akcije svjedok smatra prvooptuženog Ademija koji je u vrijeme akcije bio na čelu zbornog područja. Akciju je, kaže, osmislio zajedno s brigadirom Zvonkom Brajkovićem i zapovjednikom 9. gardijske Norcem.

Mladog zapovjednika svoje brigade nazvao je divljakom. Zbog toga ga, tvrdi, na početku akcije nadređeni i nisu stavljali u prvi plan.

Čitanju ovog iskaza prigovorili su odvjetnici optuženih generala, ističući da nije bilo zakonskih pretpostavki za čitanje njegovog iskaza koji je u više navrata dan haškim istražiteljima. Tvrde da s obzirom na ranije dokaze podaci o broju leševa ispadaju netočni. 

Drugooptuženi Norac, nezadovoljan što ga je svjedok nazvao divljakom, kazao je kako je riječ o vojniku koji je učestalo konzumirao alkohol, čak i po litru i pol dnevno.

Sličnu je primjedbu ranije stavio i na iskaz liječnika Marka Jagetića koji je, kao stručnjak zadužen za pregledavanje leševa, također svjedočio o masakriranim tijelima i izboru leševa koji će ići na razmjenu.

Svjedok broj 9 jedan je od dvojice bivših pripadnika HV-a koji su uz zaštitu identiteta svjedočili u ovom postupku. Iskaz na zagrebačkom Županijskom sudu trebao je dati krajem listopada prošle godine, no to nije učinio. Na sudu se tada neslužbeno doznalo da je svjedok došao u zgradu suda i neposredno pred ispitivanje odustao od svjedočenja, a tužitelj Antun Kvakan tada je kazao da nije saslušan najvjerojatnije iz tehničkih razloga.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 23. travnja kada će Ademi početi iznositi obranu koja je, po riječima njegovog branitelja, u pisanom obliku sažeta na 80 stranica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene