458884
458884
458884
458884
458884

"Hrvatski vojnik" obilježio 25 godina izlaženja

  • , 30.11.2016., 15:14
  • Autor:
  • komentara

Prvi hrvatski vojno-stručni časopis "Hrvatski vojnik" obilježio je u srijedu 25 godina tijekom kojih je svjedočio hrvatskim vojnim uspjesima na bojištima, kao i u mirnodobskom razdoblju.

 
 
 
 
Foto: http://hrvatski-vojnik.hr
Foto: http://hrvatski-vojnik.hr

Na svečanosti održanoj u MORH-ovoj galeriji "Zvonimir" ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević prisjetio se kako su tijekom rata, nakon obavljenih zadaća po povratku u bazu čitali u tom časopisu što rade njihovi suborci na ratištima diljem Hrvatske i kako se brani i žrtvuje za domovinu.

"Hrvatski branitelji su, unoseći u obranu Hrvatske svoje motive, energiju i domoljublje prerastali u pobjedničku vojsku, a vi ste sve to pratili“, rekao je Krstičević, dodavši da su reporteri, novinari i urednici tog časopisa bili njihovi suborci čije su riječi i slika za njih bili jači od puške.

Prvi broj časopisa izašao je krajem studenog 1991. u prvim danima Domovinskog rata, u jeku najžešćih borbi za obranu Hrvatske, rekao je glavni urednik Željko Stipanović. Podsjetio je pritom na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je u prigodi izlaska prvog broja rekao kako je bitna zadaća tog časopisa da bude promicatelj svijesti o postojanju i važnosti i hrvatske povijesti i sadašnjice bivstvovanja i hrvatske ratne i vojne vještine.

Važna uloga u Domovinskom ratu

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga kontraadmiral Robert Hranj kazao je da je časopis nastao na početku rata sa skromnom opremom ali je odigrao važnu ulogu u Domovinskom ratu, izvještavajući o ratnim zbivanjima i prateći hrvatskog vojnika na bojišnici.

Časopis je bio svjedokom svih teških trenutaka, ali i veličanstvenih pobjeda u ratu, kazao je Hranj, dodavši da je postao uvažen u vojnom području, ne samo kod nas nego i u svijetu jer je Europsko udruženje vojnih novinara u zadnje tri godine dva puta proglasilo njegove članke kao najbolje članke godine. "Nadam se da će se Hrvatski vojnik i dalje razvijati, a on je već sada toliko respektiran da ga možemo nazvati ikonom Oružanih snaga“, zaključio je je Hranj.

25 godina poslije Hrvatski vojnik ima novu internetsku stranicu kao i Facebook, Twitter i YouTube stranicu.

Na svečanosti, na kojoj su dodijeljena i priznanja zaslužnima, bili su i ministar pravosuđa Ante Šprlje i izaslanica hrvatske predsjednice i njezina savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, koja je pročitala predsjedničinu čestitku. (Hina)


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se