Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Riječi jače od puške"

"Hrvatski vojnik" obilježio 25 godina izlaženja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi hrvatski vojno-stručni časopis "Hrvatski vojnik" obilježio je u srijedu 25 godina tijekom kojih je svjedočio hrvatskim vojnim uspjesima na bojištima, kao i u mirnodobskom razdoblju.

Na svečanosti održanoj u MORH-ovoj galeriji "Zvonimir" ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević prisjetio se kako su tijekom rata, nakon obavljenih zadaća po povratku u bazu čitali u tom časopisu što rade njihovi suborci na ratištima diljem Hrvatske i kako se brani i žrtvuje za domovinu.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Crkva - 1 Incident u Stobreču Vjernik ispričao što se dogodilo kad je Krstičević došao na oltar crkve: "Ljudi su došli čuti riječ Gospodnju, a ne političara"

"Hrvatski branitelji su, unoseći u obranu Hrvatske svoje motive, energiju i domoljublje prerastali u pobjedničku vojsku, a vi ste sve to pratili“, rekao je Krstičević, dodavši da su reporteri, novinari i urednici tog časopisa bili njihovi suborci čije su riječi i slika za njih bili jači od puške.

Prvi broj časopisa izašao je krajem studenog 1991. u prvim danima Domovinskog rata, u jeku najžešćih borbi za obranu Hrvatske, rekao je glavni urednik Željko Stipanović. Podsjetio je pritom na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je u prigodi izlaska prvog broja rekao kako je bitna zadaća tog časopisa da bude promicatelj svijesti o postojanju i važnosti i hrvatske povijesti i sadašnjice bivstvovanja i hrvatske ratne i vojne vještine.

Važna uloga u Domovinskom ratu

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga kontraadmiral Robert Hranj kazao je da je časopis nastao na početku rata sa skromnom opremom ali je odigrao važnu ulogu u Domovinskom ratu, izvještavajući o ratnim zbivanjima i prateći hrvatskog vojnika na bojišnici.

Časopis je bio svjedokom svih teških trenutaka, ali i veličanstvenih pobjeda u ratu, kazao je Hranj, dodavši da je postao uvažen u vojnom području, ne samo kod nas nego i u svijetu jer je Europsko udruženje vojnih novinara u zadnje tri godine dva puta proglasilo njegove članke kao najbolje članke godine. "Nadam se da će se Hrvatski vojnik i dalje razvijati, a on je već sada toliko respektiran da ga možemo nazvati ikonom Oružanih snaga“, zaključio je je Hranj.

25 godina poslije Hrvatski vojnik ima novu internetsku stranicu kao i Facebook, Twitter i YouTube stranicu.

Na svečanosti, na kojoj su dodijeljena i priznanja zaslužnima, bili su i ministar pravosuđa Ante Šprlje i izaslanica hrvatske predsjednice i njezina savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, koja je pročitala predsjedničinu čestitku. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene