Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među 95 pripadnika i 5 žena

Hrvatski vojnici ispraćeni u Afganistan: Po prvi put i s hrvatskim naoružanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U misiju potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu u ponedjeljak je, iz vojarne "Pukovnik Mirko Živković" svečano ispraćen 7. hrvatski kontingent koji čini 96 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih je pet žena.

U sklopu kontingenta u područje misije putuje i 28 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, 18 pripadnika vojske Crne Gore, šest vojske Republike Makedonije, te po dva pripadnika oružanih snaga Albanije i BiH.

Pročitajte i ovo Josip Briški (Foto: MORH) dvojica vojnika stabilno Tijelo poginulog vojnika u petak u Zagrebu: ''Priredit ćemo doček sa svim vojnim počastima, kako priliči hrvatskom vojniku'' Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1 ''hvala za beskrajnu odanost'' Minuta šutnje u vojarnama diljem Hrvatske i svijeta: Otvorena knjiga žalosti za Josipa Briškog

Hrvatski pripadnici kontingenta u potpunosti su opremljeni i naoružani hrvatskom opremom i oružjem, novom hrvatskom jurišnom puška VHS 2, istaknuto je na ispraćaju.

Hrvatski kontingent ispratila je izaslanica predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, predsjedničina savjetnica za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović.

U promijenjenim okolnostima, nacionalna se sigurnost ne brani samo na državnim granicama nego se globalne nestabilnosti suzbijaju na izvorištima, rekla je Čavlović, govoreći o važnosti sudjelovanja pripadnika OS u Afganistanu.

U ovakvim ispraćajima osjećamo ponos i zahvalnost onima koji idu u misiju, kazala je predsjedničina izaslanica, podsjetivši da hrvatski vojnici za svoj doprinos redovno dobivaju pohvale iz savezničkih i partnerskih zemalja.

Vjerujem da će sve zadaće koje su pred njima izvršiti besprijekorno, naglasila je.

Uvjeren sam da će hrvatski vojnici svojim profesionalnošću i sposobnošću još jednom dokazati da je Hrvatska vjerodostojan partner u okviru NATO-a, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je, također, bio na ispraćaju. Posebno je, kaže, ponosan što 7. kontingent po prvi puta osim opreme, odlazi i s hrvatskim naoružanjem, jurišnom puškom VHS 2 proizvođača HS Produkta.

Hrvatski vojnici su u potpunosti opremljeni hrvatskom opremom i mi smo odličan promotor hrvatske vojne industrije, u svijetu rekao je ministar i najavio da će naši vojnici i u druge mirovne misije odlaziti s novom hrvatskom jurišnom puškom.

Zapovjednik kontingenta, brigadir Željko Ljubas kazao je kako su pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, kao i pripadnici vojski partnerskih zemalja, prošli zahtjevne tromjesečne pripreme. Bit će raspoređeni na sjeveru Afganistana i u glavnom gradu Kabulu te raditi u zapovjedništvima multinacionalnih snaga kao i na obuci afganistanskih snaga sigurnosti.

Sigurnosnu situaciju u Afganistanu Ljubas je ocijenio složenom, ali i poručio da su naši pripadnici za to spremni. Većina njih već je, kaže, bila u područjima operacija i provodila zadaće.

Inače, pripadnici OS RH sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu od 1. siječnja 2015. godine nakon što je završila operacija ISAF u toj zemlji. U misiji ISAF-a Hrvatska je sudjelovala od 2003. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene