Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI USPJEH

Mladi hrvatski profesor pokrenuo projekt za pomoć školarcima na "crnom kontinentu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča u kojoj hrvatski učenici pomažu afričkim školarcima. Zahvaljući njihovim donacijama školskog pribora, afrička djeca u boljim su uvjetima krenula u školu. Sve je pokrenuo mladi učitelj geografije Dejan Nemčić o kojem ste već mogli čuti u našoj rubrici Bolja Hrvatska.

Mladi učitelj geografije Dejan Nemčić u Afriku je došao sa školskim priborom i više od tisuću karata koje su crtala hrvatska djeca.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: dr. Luka Matak - 3 Bolja Hrvatska Mladi hrvatski doktor uvodi nove metode liječenja i niže svjetske uspjehe, a dosad je porodio oko 700 djece i - ima još velikih planova Slika nije dostupna Najizazovnije putovanje ''Ovdje ne nose maske, korona im nije okupacija'': Najbolji hrvatski profesor iz Afrike poslao i važnu poruku Luki Modriću

"Kada su djeca vidjela karte, to je bilo ispred škole, u savani. Prvi puta su vidjeli tako nešto u boji. I evo, otkad sam se vratio, toliko sam ponosan na hrvatsku djecu", kaže Dejan.

U projekt se uključilo više od 100 škola. Sve prikupljeno podijelio je po školama Tanzanije, Malavije, Mozambika i Zanzibara. Održao je i niz predavanja.

"Kada izgovorim 'Hrvatska' često miješaju s Rusijom jer je sličan naziv. Ono što prvo znaju to su sportaši – od Davora Šukera, Zvonimira Bobana", kaže profesor.

Pokrenuo je i izgradnju škole u Tanzaniji. U gradu Monduli na sjeveru zemlje koja je 17 puta veća od Hrvatske.

"Trudit ćemo se da to bude moderno opremljena škola hrvatskim proizvodima. Mene još posebno veseli što će djeca hrvatskih škola preko Skypea predavati toj djeci nastavu", govori Dejan.

A uz školu će biti vrtić i kuća za učitelje koji dolaze sa svih strana svijeta. Bit će postavljena i prva pametna klupa na crnom kontinentu. Donacija je to još jednog junaka naše Bolje Hrvatske –inovatora Ivana Mrvoša.

A o kontinetima Dejanovi učenici uče od njegovih prijatelja i poznanika putem Skypea. Oni hodaju ulicama svjetskih gradova i iz prve ruke dočaravaju život u različitim zemljama. Uskoro će uživo istraživati i svemir u sklopu američkog projekta.

"Iz rakete koja ide sa Floride u Americi i učenici će imati prilke 73 dana imati mogućnost učenja geografije iz svemira. A time proučavajući svemir i zvijezde koje su iznad nas", govori Dejan.

U svemir će se poslati i kapljica Terana da pomiri Hrvatsku i Sloveniju. Poruke mira poslat će i učenici. I tako, zahvaljući svom učitelju, uz geografiju naučiti da mogu baš sve.

"Od prvog dana otkad sam ušao u nastavu geografije slušam o reformi obrazovanja i shvatio sam da ne mogu više čekati Vladu i naše političare", ističe Dejan.

Stoga je sam reformirao svoju nastavu i uključio djecu u humanitarni rad zbog čega su ga kontaktirali i s uglednog Harvarda. No, poziv iz hrvatskog Ministarstva obrazovanja nikad mu nije stigao. Zato će ova hrvatska priča zaživjeti u Tanzaniji.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene