Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski stručnjaci demantiraju da su antidepresivi neučinkoviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki deseti Hrvat, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pati od depresije i većina se liječi antidepresivima. Stoga je mnoge uznemirila vijest britanskih stručnjaka po kojima, prema posljednjim istraživanjima, antidepresivi nisu uopće učinkoviti. Hrvatski stručnjaci vijest demantiraju.

Od depresije u Hrvatskoj boluje oko 250 tisuća ljudi. Samo prošle godine na antidepresive potrošilo se gotovo 50 milijuna kuna ili više od 450 tisuća pakiranja takvih lijekova.

Pročitajte i ovo Ilustracija: AFP Ne svojom voljom Čudnovati kljunaši u Australiji završili na antidepresivima Slika nije dostupna Šveđani tih problema nemaju Istraživanje pokazalo: Hrvatima propisuju jeftinije lijekove za depresije, koji izazivaju ovisnost

Mnogi su danas panično nazivali svoje liječnike. Vijest da bespotrebno uzimaju lijekove za depresiju koji po nekim studijima uopće ne pomažu i po kojima je njihov učinak isti kao kod lažnih, placebo lijekova, nije lako prihvatiti. 

Hrvatski stručnjaci demantiraju neučinkovitost antidepresiva. Tvrde da su mnogima spasili život.

>> Antidepresivi nemaju gotovo nikakav učinak

Jedan od njih je i Tihomir Trešćec, bivši branitelj mjesecima se nakon rata, upravo uz pomoć antidepresiva, pokušao vratiti u normalan život, a danas pomaže bivšim suborcima s istim problemima. 

'Bojim se da će ljudi sada odbaciti korištenje tih tableta, što nije poželjno. Bolje da ih koriste jer ipak su medikamenti prva i osnovna stvar u našem liječenju', rekao je Tršćec. 

Hrvatski stručnjaci priznaju kako ne postoji čarobna pilula sreće koja će izliječiti sve depresije, ali tvrde da će ih antidepresivi poput najpoznatijeg prozaka, seroksata i drugih svakako ublažiti.

O (ne)učinkovitosti antidepresiva u emisiji '10 do 8' razgovarali su psihijatar dr. Veljko Đorđević, psihijatar i homeopat dr. Marijan Montani te predsjednik Udruge liječenih od PTSP-a
Ivan Tolić.

Svi su se složili da antidepresivi mijenjaju kemiju mozga, ali kod svake osobe imaju drugačiji efekt.

Cijeli razgovor o djelovanju antidepresiva pogledajte u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene