457529
457529
457529
457529
457529

Hrvatski startup Trakbar kreće u osvajanje svjetskih tržišta

  • , 19.11.2016., 08:16
  • Autor:
  • komentara

Trakbar ugostiteljima omogućava da znaju što ih 'čeka iz ugla' i da budu proaktivni dajući im predviđanja i projekcije svakodnevnog poslovanja.

 
 
 
 
Igor Svehla i Gabrijela Lovrić (Dnevnik.hr)
Igor Svehla i Gabrijela Lovrić (Dnevnik.hr)

Zagreb Connect u suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE postaje dio najveće europske konferencije poslovnih anđela EBAN Winter University 2016. koja se 29. i 30. studenog po prvi puta održava u Hrvatskoj. Konferencija donosi pregled najnovijih trendova na domaćoj i inozemnoj start up sceni koje će prezentirati ugledni poduzetnici i poslovni anđeli te brojni stručnjaci iz industrije visokih tehnologija. Zagreb Connect pitch natjecanje omogućuje najboljim timovima predstavljanje poslovnim anđelima i investitorima, a Dnevnik.hr predstavit će timove iz Hrvatske.

Dio ugostitelja i vlasnika kafića posebno se priprema za velike događaje poput europskih i svjetskih prvenstava u nogometu, utakmica Lige prvaka, derbija poput susreta Dinama i Hajduka i za te prigode naručuju više pića, pripremaju grickalice, ako je potrebno traže dodatne konobare i slično.

NOVA TV medijski je partner najveće konferencije poslovnih anđela u Europi - EBAN Winter University 2016. koja se 29. i 30. studenog održava u Zagrebu.

No, veliki broj ugostitelja često ne ide za 'malim stvarima' i sitnim detaljima koji itekako mogu utjecati na njihov posao i porast prihoda poput npr. vremenske prognoze, lokacije i događaja u blizini, a to bi se uskoro moglo promijeniti zahvaljujući hrvatskoj kompaniji Trakbar i njihovoj cloud usluzi za pametno poslovno planiranje i analizu namijenjena ugostiteljima u SME segmentu.

Oslanjajući se na machine learning, Trakbar ugostiteljima omogućava da znaju što ih 'čeka iz ugla' i da budu proaktivni dajući im predviđanja i projekcije svakodnevnog poslovanja.

Ovu kompaniju osnovali su Gabrijela Lovrić i Igor Svehla, a njihov tim danas broji šest ljudi koji dijele istu misiju – pomoći ugostiteljima da budu uspješni u svom poslu. Igor Svehla za Dnevnik.hr rekao je su slični alati do sada bili dostupni isključivo 'velikim igračima' te su zahtijevali dugu i kompleksnu implementaciju i tim analitičara koji bi iz dostupnih podataka donosio preporuke i zaključke.

'Trakbar je tu da to promijeni. Trakbar radi s većinom POS sustava, instalacija traje doslovno 5 minuta i ugostitelji ne moraju mijenjati apsolutno ništa u svojoj dnevnoj rutini', kaže Svehla te je naveo primjer s kojim ugostiteljima objašnjavaju prednosti ovog sustava: 'Trakbar će vam reći da će u nedjelju, za dva tjedna, biti sunčano tri dana za redom, da je na TV-u veliki derbi Dinama i Hajduka i da ćete, ako do srijede ne naručite dodatne 134 boce piva, ostati bez piva u nedjelju u 20:35 sati'.

Zanimljiv je i način na koji su došli na ideju o Trakbaru – većina njima bliskih ljudi, obitelji i prijatelja rade u ugostiteljstvu i nikada nisu imali vremena za druženje jer su uvijek imali neku situaciju u kafiću ili restoranu te su konstantno bili 'vezani' za šank, zbog čega su osnivači ove kompanije odlučili razviti uslugu koja će predvidjeti i na vrijeme upozoriti na takve situacije. Ako ne moraju konstantno biti u kafiću, imat će više vremena za druženje, dodao je Igor.

Na Trakbaru rade više od godine dana te su tijekom tog vremena razvijali modele umjetne inteligencije i razgovarali s vlasnicima i voditeljima u HoReCa (hoteli/restorani/kafići) segmentu kako bi prilagodili cijelo iskustvo upravo njima, a ne analitičarima.

U razgovoru za Dnevnik.hr Igor Svehla pohvalio se kako je njegov startup primljen u jedan od rijetkih akceleratora u cijelom svijetu orijentiranih isključivo HoReCa segmentu, StartupBootcamp FoodTech u Rimu. Od prijavljenih 470 startupa, Trakbar je odabran u finalnih deset startupa koji će dobiti podršku, mentore i financijsku potporu za sirenje na svjetsko tržište.

Ambicije ove kompanije, dakle, nisu ograničene samo na Hrvatsku te, nakon što 'izbruse' proizvod do najsitnijih detalja na vrlo zahtjevnom domaćem tržištu, krenut će i na strana tržišta. Sustav će već do kraja godine biti u potpunosti spreman za lansiranje na tržište i lokaliziran na nekoliko svjetskih jezika, a već sada imaju upite sa stranih tržišta te tijekom prve polovice sljedeće godine planiraju implementirati aplikaciju u nekoliko država unutar Europe. Link za njihovu stranicu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se