Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponavljanje postupka

KRIZA USTAVNOG SUDA? Sabor nije odabrao suce - Barić nedostajala 2 glasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici idući bi tjedan trebali zaključiti redovitu parlamentranu sezonu.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

11:30 - Završeno prebrojavanje glasova. Nije odabran ni jedan sudac Ustavnog suda. Sutkinja Sanja Barić ostala bez mjesta sutkinje Ustavnog Suda za samo dva glasa. Slijedi ponovno raspisivanje natječaja. Danas ističe mandat i sucu Ustavnog suda, prof. Davoru Krapecu.

11:00 -  U tijeku prebrojavanje glasova za izbor sudaca Ustavnog suda. HDZ odbio sudjelovati u izboru. Niti jedan od zastupnika HDZ-a nije ubacio svoj listić u kutiju za glasovanje.

Hrvatski sabor u petak je glasovao o raspravljenim točkama, među kojima je i odluka o imenovanju dva suca Ustavnog suda, a kandidati su profesorica ustavnog prava Sanja Barić, sutkinja Ivana Čalić i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Suce Ustavnog suda saborski zastupnici biraju tajnim glasovanjem, dvotrećinskom većinom. Tajno glasovanje je najavio predsjednik Sabora Josip Leko.

HDZ nije sudjelovao u dosadašnjem postupku izbora, ni u saborskoj raspravi o kandidatima, pa su za imenovanje novih sudaca potrebni glasovi svih ostalih oporbenih stranaka.

Zastupničke replike na Baukovo izlaganje – Vladi nije stalo do suživota i tolerancije u Vukovaru

'Ne' skidanju imuniteta Liniću i Klarinu

Hrvatski sabor u petak je, držeći se dosadašnje prakse, odbio skinuti imunitet nezavisnom zastupniku Slavku Liniću i SDP-ovu Ivanu Klarinu, jer su protiv njih podignute privatne tužbe.

Da se Liniću skine imunitet, odnosno da Sabor odobri pokretanje kaznenog postupka protiv njega, preko punomoćnika je zatražila Slavica Šota iz Rijeke, zbog kaznenog djela klevete.

Slavica Šota, predstavnica neformalne udruga građana "Pokret otpora - Riječani protiv korupcije" ocijenila je nedavno u utorak da je Linić tužbama koje je podnio protiv Šote odlučio "zaštititi svoj kriminal" nadajući se da će izbjeći pravdi, odnosno da će se uz pomoć riječkog Općinskog suda u Rijeci "oprati od svega što mu se stavlja na teret".

Navela je kako je Linić protiv nje podnio dvije tužbe zbog klevete, jednu zbog navoda izrečenih ispred Gradske vijećnice, a drugu zbog navoda iz svjedočenja u postupku u kojem je Linić tužio portal index.hr.

Skidanje imuniteta Klarinu tražio je, pak, Ante Kulušić iz Grebaštice kod Primoštena, također zbog klevete.

Sabor se suglasio sa stavom svog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se u slučajevima privatnih tužbi uskrati odobrenje, jer se kazneni postupak može pokrenuti i nakon što zastupnicima istekne mandat.

Sabor je u petak raspravljao i o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama.

Tim se izmjenama, među inim, propisuju informacije koje su tijela javne vlasti obvezna objavljivati na svojim internetskim stranicama na lako pretraživ način. Propisana je i obveza proaktivne objave informacija o postupcima javne nabave, dokumentacije potrebne za nadmetanje, informacija o izvršavanju ugovora itd. Propisana je obveza provedbe savjetovanja i za podzakonske propise.

Hrvatski sabor, čije redovno zasjedanje završava u srijedu, 15. srpnja, svoj je dnevni red u petak dopunio s još 30-ak novih točaka.

Među njima su konačni prijedlog zakona o referendumu, što ga je predložio saborski Odbor za Ustav i Poslovnik, te zaključak za donošenje rješenja o problemima korisnika kredita u švicarskim francima Odbora za financije i državni proračun.

U dnevni je red uvršteno i desetak izvješća za prošlu godinu, među njima izvješća Fine, Here, Hrvatske agencije za malo gospodasrtvo u inovacije, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djalatnosti itd.

Sabor je i prošli petak u dnevni red uvrstio 30-ak novih točaka, pa je u novi radni tjedan ušao sa dnevnim redom na kojem je bilo više od 70 točaka, zbog čega je prosvjedovao oporbeni HDZ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene