Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska rasprava

Krstičević branio slanje hrvatskih vojnika u Poljsku i Litvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je raspravljao o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o ravnopravnosti spolova, a sjednica je počela osvrtom na situaciju vezanu uz bolesnu djecu u Klaićevoj koja trebaju skupi lijek, o čemu odlučuje stručno povjerenstvo. Završila je raspravom o slanju hrvatskih vojnika u Poljsku i Litvu.

18:28 - Saborska rasprava za utorak je završena.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

16:00 - Počela je rasprava o odluci o sudjelovanju Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj (do 90 pripadnika) i Litvi (do 200 pripadnika), odluci o sudjelovanju u operaciji EU "EUNAVFOR MED SOPHIA" (do tri pripadnika), te u operaciji koalicijskih snaga "Inherent resolve" (do tri pripadnika).

Damir Krstičević, ministar obrane, uvjerava saborske zastupnike da se na taj način Hrvatska solidarizira sa saveznicima i partnerskim zemljama na Bliskom istoku, ali je posebno naglasio jednog partnera. "Sudjelovanjem u operaciji Ojačana prednja prisutnost dokazujemo da smo vjerodostojna članica Saveza. Naš partner SAD iznimno cijeni svaki naš doprinos. Bez tog doprinosa bilo bi nemoguće realizirati projekte poput "helihoptera" Kiowa ili MRAP-ova", rekao je Krstičević. 

14:28 - Ivan Pernar (Živi zid) kazao je da postoji kategorija ljudi koja je u Hrvatskoj marginalizirana i koju se ništa ne pita a to su - maturanti. 


"Problemi s maturom nisu od jučer. Maturanti su pod stresom, nabiflaju gradivo a onda im kažu da će ispit biti odgođen. Veliki dio gradiva je štreberski zamišljen pa im nije svejedno je li ispit danas ili za dva tjedna. A koji je uopće smisao tog učenja na pamet? Naš sustav sugerira da je za uspjeh u školi potrebno učenje na pamet. K'o papagaji koji isto čitaju al ne razumiju. Da bi se izbjegla situacija da se učenike terorizira, predlažem da se državna matura ukine i da se skine pritisak i teret sa učenika. Imat će manje stresa a neće ništa izgubiti", kazao je Pernar.

14:20 - U lipnju 2015. Sabor je donio odluku da 20. lipnja bude dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve, kazao je Davor Vlaović (HSS) koji je pozvao kolege da im minutom šutnje odaju počast.

14:10 - Jedva da je počelo a zastupnici su opet zatražili stanku - HSS zbog sjećanja na Stjepana Radića a Živi zid zbog odgode državne mature iz hrvatskog.

14:00 - Zastupnici su nastavili rad raspravom o izmjenama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade. Sabornica je poluprazna.

12:10 - U Saboru je određena stanka do 14 sati.

12:00 - Saborska rasprava o 'tehničkim' izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova ponovno je otvorila pitanje zastupljenosti žena u javnom životu, poglavito u politici.

Na zadnjim lokalnim izborima među kandidatima je žena bilo 41,7 posto, što je veliki napredak u odnosu na izbore iz 2013. godine kada ih je bilo samo 28,2 posto, rekao je Ivan Vilibor Sinčić ispred Odbora za ravnopravnost spolova. Od ukupno 2666 kandidacijskih lista, njih 374 odnosno 14 posto nije ispunilo žensku, odnosno kvotu manjinskog spola, naveo je Sinčić i procijenio da će par-nepar model, odnosno "zip sustav" u Hrvatskoj zaživjeti tek za petnaestak godina.

Vidite što se dogodilo u Francuskoj, može se ako se hoće, kaže Ines Sternja Linić (Most), apostrofirajući da je francuski predsjednik Emanuel Macron osigurao veliku zastupljenost žena u parlamentu. Politička participacija žena u Hrvatskoj stagnira s tendencijom pogoršanja, što se vidi i iz broja zastupnica u Saboru kojih je u svakom mandatu manje, upozorila je.

Zastupnica upozorava i da žene, kad se nađu u sferi javnog, uglavnom ostaju u tipično ženskim sektorima, a da u tipično muškim djelatnostima ostaju na nižim pozicijama i s manjim plaćama. Dakle, stakleni strop postoji, zaključila je.

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović upozorava na činjenicu da veći broj žena u politici ne znači nužno i kvalitetniju politiku. Imamo primjere po cijelom svijetu, Margaret Thatcher nije se baš proslavila po ženskoj solidarnosti, ni Theresa May nije puno drugačija po ženskim pitanjima, a neki čak kažu da je Hillary Clinton izgubila izbore, među ostalim jer se nije nedvosmisleno postavila po mnogim pitanjima, a jedno od pitanja je i to, navela je zastupnica.

HNS-ov Stjepan Čuraj "apsolutno neprihvatljivom" naziva model da žene budu na listama samo zato što su žene i da se udovolji norma. Moramo razmišljati o širem kontekstu, kaže zastupnik.

10:32 - U raspravi o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o ravnopravnosti spolova Željko Jovanović (SDP) kazao je da su uzalud svi zakoni ako se u svim fazama obrazovnog procesa ne bude usvajao stav da su muškarci i žene u hrvatskom društvu ravnopravni.

"Građanski i seksualni odgoj su glavni da se ostvari preduvjet o svijesti o ravnopravnosti spolova i puno svojeg vremena sam utrošio na njihovo uvođenje u škole", kazao je Jovanović.

10:00Željka Josić, inače liječnica po struci, u ime Kluba HDZ-a kazala je kako se svi mogu složiti da djeca imaju pravo na liječenje, ali... 

"Maligni blastom koji može pogoditi djecu do pete godine života i samo mali dio onih koji se otkrije u ranoj fazi može se uspješno izliječiti. Svjesni smo da će proći sve što i odrasli, no znamo da im to u velikom dijelu neće pomoći. Samo 10 posto njih će preživjeti. No, bitna su nam djeca. Osnovano je povjerenstvo od stručnih osoba. Lijek koji je sporan nekome može pomoći, a nekome ne. I zato postoji stručno povjerenstvo. Lijek nije ni tako spasonosan kako svi mislimo. Sigurna sam da ćemo svi zajedno omogućiti našoj djeci da se liječe, ali prepustimo struci. Nemojmo dopustiti zbog pritiska javnosti da ugrozimo nečiji život", kazala je Josić. 

9:56 – Nezavisna zastupnica Nada Turina Đurić rekla je kako je bilo kojem roditelju nezamisliva situacija u kojoj se nalaze roditelji i oboljela djeca iz Klaićeve bolnice.

"Tko će biti odgovoran dok povjerenstvo ne odluči o primjeni lijeka? Imamo situaciju koja se često ponavlja – ovo nije ni prvi ni zadnji slučaj, nemamo predviđen sustav za ovakve situacije. Tek kad se dogodi, osnivamo povjerenstva. Smatramo da je trebalo donijeti odluku da se osiguraju sredstva ili iz proračuna ili iz HZZO-a, a ne ovako", kazala je Turina Đurić i dodala:

"Idemo svi zajedno poručiti: Premijeru, izvolite osigurati novce, a problem nedostatka iz proračunskih stavaka rješavajte u nekom rebalansu."

9:45 – Goran Aleksić iz saborskog Kluba Živog zida i SNAGA-e najavio je da će u saborsku proceduru uputiti izmjene i dopune zakona o potrošačkom kreditiranju i o zaštiti potrošača, a od kolega očekuje podršku. "Mjesecima sam govorio o nezakonitom poslovanju banaka, sada ću u proceduru poslati izmjene dvaju zakona", rekao je Aleksić.

Prijedloge zakonskih izmjena poslao je saborskim klubovima, a uskoro će zatražiti i potpise kolega kako bi ih uputio u proceduru.

"Izmjenama Zakona o zaštiti očekujemo da se konačno riješi način vraćanja preplaćenih kamata. Imamo kolektivnu da je sedam banka na nezakonit i nepošten način ugovorilo nepoštene kamatne stope. U skladu s time oko 3.000 dužnika je podiglo tužbe, a prema nekim procjenama još oko 200.000 ima tu mogućnost, ali oni ne idu u sudske postupke jer nemaju dovoljno informacija i znanja o tome", upozorio je Aleksić.

9:35 – Sabor je počeo stankom zbog oboljele djece u Klaićevoj o čemu žele govoriti Klub nezavisnih – HSU, Most i HDZ.

Predložene zakonske izmjene uređuju pitanje sveobuhvatne zaštite od viktimizacije i trebale bi pridonijeti zaštiti svih onih koji su prijavili diskriminaciju, nazočili diskriminaciji ili odbili nalog za diskriminatornim postupanjem.

Također bi trebale pridonijeti zaštiti od stavljanja u nepovoljniji položaj svih onih koji su u dobroj vjeri upozorili javnost na slučaj diskriminacije. (N.C./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene