Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati UNICEF-ovog istraživanja

Hrvatski roditelji nezadovoljni: Naša djeca nemaju jednake mogućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema velikom UNICEF-ovom istraživanju, hrvatski roditelji smatraju da djeca nemaju jednake mogućnosti kad je riječ o upisima u vrtiće i predškolu, kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi i slobodnim aktivnostima. Dvanaest posto roditelja i dalje smatra da je batina izašla iz raja.

Tata male Brune Kontak ima šesnaest mjeseci roditeljskog iskustva. 'Ona se ne žali, znači da je OK', kaže nam Tomislav Kontak kroz smijeh.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora Parlamentarni izbori 2024. 17. travnja ANKETA Za koga biste glasali da su danas izbori?

Roditeljima smetaju nelogičnosti kod upisa u vrtić. 'Do petog mjeseca morate dati prijavu, a dijete mora imati godinu dana za vrtić. I što da onda roditelji koji nemaju mogućnost kao ja imati baku i djeda da čuvaju, što da rade s djecom?', pita Tomislav.

'Možda malo diskriminiraju roditelje koji su nezaposleni jer ja smatram da i djeca nezaposlenih roditelja imaju pravo biti u vrtiću i igrati se s drugom djecom', kaže majka Martina Huljev.

>> VIDEO Djevojčica tati poručuje: Ne brini za mene već za sebe!

Još je teže roditeljima u manjim sredinama. Nedostupni su im vrtići, slobodne aktivnosti za djecu, ali i kvalitetne zdravstvene usluge. 'Šanse za dobar početak u životu i šanse za najbolju podršku svakom djetetu nisu jednake, nego ovise o tome gdje dijete i njegova obitelj žive', kaže Đurđica Ivković iz UNICEF-a Hrvatska.

Većina roditelja provodi kvalitetno vrijeme s djetetom. 'Gradim kule od pijeska, čitamo slikovnice kod kuće, plešemo, igramo se, radimo kolače, trčimo vani', opisuje majka Martina Huljev.

Nažalost, to ne rade svi, a čak 12 posto roditelja smatra da su batine u redu. Tako je svaku dvadesetu šestomjesečnu bebu, svakog sedmog jednogodišnjaka, svakog trećeg trogodišnjaka i svakog petog šestogodišnjaka roditelj jednom ili više puta u proteklih tjedan dana udario ili počupao. 'Nije dosta nešto zakonom zabraniti nego je ustvari potrebno roditelje podržati u tome da nađu druge načine', kaže psihologinja Nina Pečnik, voditeljica istraživanja.

Nacionalna strategija za zaštitu i promicanje prava djece trebala bi uskoro propisati što je sve potrebno da bi roditelji bili bolji, a djeca sretnija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene