450732
450732
450732
450732
450732

Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica svake godine broji sve više donora

  • , 20.09.2016., 13:44
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica svake godine broji sve više donora. Zahvaljujući njima spašena su 63 života.

 
 
 
 
Obilježen svjetski dan darivatelja koštane srži (Video: Dnevnik Nove TV)
Obilježen svjetski dan darivatelja koštane srži (Video: Dnevnik Nove TV)

Povodom svjetskog dana darivatelja koštane srži, Zaklada Ana Rukavina zahvalila je svim darivateljima Registra na njihovoj plemenitosti i hrabrosti. Prije gotovo tri godine glumica dječjeg kazališta Žar ptica, Vesna Ravenščak suočila se s teškom dijagnozom.

'Odmah su posumnjali na leukemiju iako nisu bili sigurni. Pa su me molili da ostanem u bolnici, dali su mi transfuziju. Ali ja sam drugi dan imala predstavu pa ostanak u bolnici nije dolazio u obzir. Zapravo, nisam htjela vjerovati da je zaista tako nešto ozbiljno', ispričala je Ravenščak.

No, na žalost, bilo je.

'Taj prvi tren je zaista bio šok kao i svima. A već slijedeća moja misao je bila - dobro, imam leukemiju i što ja sad mogu napravit? I išla sam dan po dan, to je bilo jedino što sam mogla', kazala je Ravenščak.

Vrlo brzo je dobila poziv kako je pronađena donorica iz Njemačke.

'Najviše me bilo strah te agresivne kemoterapije koja me potpuno razorila', dodaje.

Loši dani su napokon iza Vesne. Veliku podršku tijekom liječenja imala je u Zakladi Ana Rukavina, koja je itekako zaslužna za velik broj darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

'Sada smo u svjetskom registru 11. po broju stanovnika. Znači na 10.000 stanovnika, hrvatski registar je 11. u svijetu, a banka krvi iz pupkovine osma. Tako da velike stvari su se napravile', rekla je Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

'Registar stalno raste i zbilja se lijepo napunio. Sada broji preko 46.000 registriranih tipiziranih darivatelja koji su svi prijavljeni u svjetski registar', rekla je Mirta Mikulić iz KBZ Zagreb.

Zahvaljujući hrvatskom registru, spašeno je mnogo života.

'63 primatelja koji su dobili matične stanice ili koštanu srž darivatelja iz hrvatskog registra', napominje Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

Mnogi primatelji žele upoznati svog donora.

'Podaci između darivatelja i primatelja se mogu razmijeniti nakon druge godine od transplantacije u slučaju da su obje strane zainteresirane', rekla je Mirta Mikulić.

Tome se nada i Vesna koja je putem Registra zatražila upoznavanje sa ženom koja joj je spasila život.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se