Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubili bitku na slobodnom tržištu

Hrvatski proizvođači lijekova i medicinskih proizvoda na koljenima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski proizvođači lijekova i medicinskih proizvoda dovedeni su na rub jer su zbog nelojalne konkurencije inozemnih farmaceutskih tvrtki te bez poticanja zaštite domaće proizvodnje, izgubili bitku na slobodnom tržištu, ocijenjeno je na današnjem stručnom sastanku 'Hrvatski proizvod za hrvatsko zdravstvo' u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predsjednik Zajednice proizvođača proizvoda za zdravstvo pri HGK Hrvoje Kolarić rekao je da je riječ o 34 tvrtke s više od 5.000 zaposlenih i godišnjim prihodom od 4,5 milijarde kuna. Te tvrtke u državni proračun godišnje uplate 260 milijuna kuna doprinosa, a u četiri su godine izvezle roba u vrijednosti 1,8 milijardi kuna. Kolarić kaže kako im je namjera upozoriti nadležne na probleme jer im je poslovanje ugroženo zbog nekonkurentnosti prema inozemnim proizvođačima te dodatno otežano pritiscima za nižim cijenama zbog čega su dovedeni na rub likvidnosti. Dopredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta istaknula je kako u svijetu ta proizvodnja lijekova i medicinskih proizvoda bilježi znatan rast, koji u Hrvatskoj iznosi nedovoljnih pet posto. 'No, pad proizvodnje od 10 posto u prvih sedam mjeseci pogodio je te proizvođače pa je nužno otvoriti pitanje poticanja takve proizvodnje', smatra dopredsjednica HGK.

Pročitajte i ovo Redukcije Ozempica - 4 vlada nestašica Pomama za lijekom, prepisuju ga čak i stomatolozi: "Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više" Lijekovi, ilustracija samo u prvom valu pandemije Kontroverzni lijek za malariju kojeg je protiv COVID-a koristio i Trump vjerojatno uzrokovao više od 17.000 smrti

Direktorica Imunološkog zavoda Tatjana Sindik Milošević navela je da ta ustanova od 2001. godine bilježi stalni pad isporuka cjepiva zbog velike konkurencije stranih proizvođača. 'Dok u svijetu raste proizvodnja cjepiva i krvnih derivata, Imunološki zavod smanjuje isporučene količine, jer kada se sa svojim proizvodom pojave stranci, oni odnose dio tržišta', kaže dr. Sindik MiIošević uvjerena da je državi isplativije imati vlastitu proizvodnju cjepiva. Razlog tome je što je Imunološki zavod jedini takav proizvođač i u široj regiji te ima mogućnost izvoza 90 posto svoje proizvodnje.

'Malo je poznato da Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, osim davalaštva krvi, ima i proizvodnju infuzijskih otopina i drugih medicinskih proizvoda za hrvatske bolnice', kazala je savjetnica ravnateljice Planinka Jakšić dodajući da je Zavod, kada bi za to postojao interes države, u stanju proizvodnju povećati i dobar dio izvoziti. U sadašnjoj situaciji, međutim, proizvodnja stagnira a posebice se smanjuje proizvodnja infuzijskih otopina. Naime, 2004. godine Zavod je proizvodio 3,5 milijuna komada, da bi s registracijom konkurencije započeo pad iako se radi o proizvodu iste kvalitete, pa je lani proizvodnja pala na nešto više od 2 milijuna komada. Jakšić pritom ističe da su strane farmaceutske tvrtke u startu u povoljnijem položaju jer da bi svoj proizvod registrirale u Hrvatskoj, moraju ponuditi 10 posto niže cijene od postojećih na tržištu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene