Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo pričuva

Josipović: Hrvatske oružane snage ne idu u Ukrajinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović otklonio je mogućnost da hrvatske oružane snage budu angažirane u Ukrajini.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako nije točno da se pričuvne snage u Hrvatskoj uvode zbog stanja u Ukrajini, nego da je riječ o dijelu razvoja Oružanih snaga i pripremi države za moguću obranu te je otklonio mogućnost da hrvatske oružane snage budu angažirane u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna Na skupštini u New Yorku Josipović: "Hrvatska snažno podupire načela međunarodnoga prava vezano uz suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine"

'Ma ne idu, kakve naše snage u Ukrajinu, ma što vam je', uzvratio je Josipović na novinarsko pitanje idu li hrvatske snage u Ukrajinu. Naglasio je da se to 'mora raščistiti radi javnosti' te da je 'čuo neke glasove ili glasine iz medijskih i drugih krugova da uvođenje pričuve u Hrvatskoj ime neke veze s Ukrajinom i da se Hrvatska maltene sprema za rat'.

'To nije točno. Mi smo pričuvu uveli zakonom, jer država mora imati pričuvu. To je dio naše ukupne sigurnosti i to apsolutno nema veze ni s Ukrajinom, ni s brzim snagama, ni s čim drugim', rekao je Josipović, ističući da je 'to dio razvoja naših oružanih snaga, način pripreme naših oružanih snaga i cijele države za moguću obranu'.

Josipović i Milanović: U SOA-i nemoguće zapošljavanje mimo procedure

Upitan ima li Hrvatska novca za to, odgovorio je, 'onoliko koliko treba, toliko će ga biti', te dodao da se pričuva planira na razini koja je održiva za proračun te da se o tome jučer raspravljalo na Vijeću za obranu. Josipović kaže da novca ima i za zrakoplove, odnosno da bi ga 'trebalo biti za varijantu o kojoj se jučer razgovaralo i koja se sada nastoji operacionalizirati'.

'Nama je zajednički cilj da Hrvatska zadrži kontrolu zračnog prostora kroz borbeno zrakoplovstvo. Ako idemo na varijantu korištenja polovnih aviona, koji su još uvijek jako dobri, onda to jest održivo i nadam se da će se u dogledno vrijeme o tome donijeti odgovarajuća odluka', rekao je Josipović, naglasivši da je rok 2016. te da Hrvatska svoje nebo do 2024. može štititi čak i s postojećim resursima.

'No, zbog uvođenja novih tehnologija, potrebno je barem pet godina za uvođenje nove vrste borbenih zrakoplova', kazao je rekao je Josipović te dodao da se do 2016. mora donijeti odluka hoće li se uvesti novi rabljeni zrakoplovi ili će se ići na neku zajedničku varijantu sa saveznicima.

Josipović i Holy na Krku s eko udrugama o projektima održivog razvoja

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i saborska zastupnica Mirela Holy su na poziv Energetske zadruge "Otok Krk", lokalne grupe "Kvarnerski otoci" i udruge "Eko Kvarner" posjetili tvrtku "Ponikve eko otok Krk" u kojoj su im predstavljeni otočni projekti održivog razvoja i energetske neovisnosti.

Josipović i Holy bili su na predstavljanju otočnih projekata održivog razvoja i energetske neovisnosti, predstavljeni su im ciljevi u vezi sa smanjenjem emisije ugljikova dioksida te planovi o provođenju takvih projekata i na drugim otocima.

Predsjednik Josipović ocijenio je da je riječ sjajnom o primjeru za druge otoke i za kopno, da je na Krku na dijelu politika i praksa budućnosti te da je riječ o ekološkom pristupu otpadu i energiji.

Otok Krk je u relativno kratkom vremenu dosegnuo oko 44 posto razvrstanog otpada, što je velik i važan pomak s obzirom na cilj od 89 pa i 90 posto. S druge strane, orijentirali su se na solarnu energiju, imaju neke sasvim inovativne oblike organiziranja koji omogućuju proizvodnju solarne energije, pa i do isplativosti za četiri godine, rekao je.

Na novinarsko pitanje ima li to što je s njim doputovala saborska zastupnica Mirela Holy kakvu stručnu ili političku poruku, Josipović je odgovorio da je ona zastupnica koja se ponajviše bavi upravo ekološkim pitanjima, da mu se pridružila i da joj je zahvalan na potpori. Istaknuo je kako je to i poruka da "naša politika također treba više biti orijentirana prema energetskoj učinkovitosti, ekologiji i prema svijesti o tome da nam je cijeli planet ugrožen zbog klimatskih promjena i aktivnosti čovjeka".

Mirela Holy potvrdila je novinarima da je poduprla ideje grada Krka i kao bivša ministrica zaštite okoliša. Istaknula je kako bi joj bilo drago da i drugi gradovi i županije idu u tom smjeru.

U budućnosti nas, s obzirom na klimatske promjene i općenito na iscrpljivanje resursa, čekaju velike promjene, pa će oni koji prije krenu u te promjene biti u daleko boljoj situaciji i Krk treba isticati kao pozitivan primjer, rekla je.

Na pitanje novinara, Holy je odgovorila kako nije točna vijest koja je prije nekoliko dana objavljena na jednom portalu da ORaH neće poduprijeti kandidaturu Ive Josipovića. "Mi ćemo o kandidaturi Ive Josipovića raspravljati kada objavi svoj program. Ja ću ga kao Mirela Holy podržati s obzirom na to da ga znam godinama, znam kakav je čovjek i da ima progresivne vrijednosti, ali stranka o tome mora odlučivati na temelju programa", istaknula je.

Predsjednik udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić izjavio je da se predsjednik Josipović došao uvjeriti da je sve što rade na Krku istina a ne mit, da energetski neovisan otok nije mit nego praksa, da se održivi razvoj u praksi uspješno provodi već desetljećima te da se u to i uvjerio. Istaknuo je da se problemi koje drugi ne rješavaju, primjerice problemi s otpadom, na Krku rješavaju te kako očekuju da predsjednik Josipović podupre primjenu tih projekata na drugim otocima.

"Cilj nam je bio da predsjednik vidi i to da je jako otočno komunalno društvo kičma razvoja i održivog razvoja te da otoci trebaju imati takva komunalna društva, a ne četiri ili pet manjih", istaknuo je, dodajući kako očekuju da će predsjednik dobiti i informacije o sastanku na vrhu UN-a o klimatskim promjenama te kako ondje može reći da netko u maloj Hrvatskoj radi sjajne stvari.

Predsjednik Ivo Josipović obišao je Građevinsko poduzeće "Krk", središte Krka i krčku Gradsku upravu te je u mjestu Vrhu razgovarao s čelnicima gradova i općina s otoka Krka, Cresa, Lošinja i Raba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene