Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na vojnom poligonu kod Slunja

Hrvatski piloti u Kiowama oduševili američke instruktore: Prva raketiranja izveli besprijekorno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski piloti izveli su prva taktička borberna gađanja koristeći helikoptere Kiowa Warrior. Rezultat vježbe bio je izvrstan, objavio je MORH na svojim stranicama.

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH (OS RH) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku proveli su od 12. do 17. rujna 2017., na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja prva taktička borbena gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska u centru Zagreba izvodi We Will Rock You kampanja WeAreNATO VIDEO Pogledajte flash mob pripadnika Počasno-zaštitne bojne u centru Zagreba na pjesmu "We Will Rock You" Ivana Pezo Moskaljov Ima li kraja? Dnevnik Nove TV otkriva novi skandal u vojsci: Vojna policija istražuje prijevare na ispitima

Nakon uspješno izvedenih borbenih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu ove godine, kada su korištene puškostrojnice 12,7 mm i nevođena raketna zrna Hydra 70 mm, ovo su prva taktička borbena gađanja i raketiranja koju su hrvatski piloti izveli samostalno koristeći također puškostrojnice 12,7 mm i nevođena raketna zrna Hydra 70 mm, ali i s novim elementima gađanja i raketiranja trenažnim laserski vođenim raketama Hellfire te iz osobnog naoružanja pucajući iz helikoptera na mete iz puške Heckler-Koch G-36CV, s naglaskom na sve radnje i postupke posade u helikopteru OH-58 D Kiowa Warrior.

Uloga američkih timova ovog puta bila je isključivo ocjenjivanje i vrednovanje pogotaka sa zemlje i analiza snimaka iznad prednjih helikopteskih snimača glasa i videa za pozicije: pilot i posada kao cjelina (pojedinačno za svakog pilota na lijevom i desnom sjedištu te ukupno posadu koju također čine dva hrvatska pilota). Između ostalog, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Prva samostalna taktička borbena gađanja i raketiranja posebno su bila iščekivana i od američkih instruktora letenja zbog iznimnih pogotaka u mete koje su hrvatski piloti izveli uz njihovo vodstvo prije nepuna dva mjeseca. I ovog puta tablice pogotaka hrvatskih pilota ostale su visoko popunjene u rubrikama izvrsnosti.

Nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja hrvatski piloti ulaze u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a završetkom preostalog dijela obuke dobit će certifikate o potpunoj osposobljenosti za samostalnu provedbu svih vrsta obuke te će dalje kao obučavatelji nastaviti samostalno obučavati ostale hrvatske pilote, a jednako vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje. Nakon stjecanja osposobljenosti za instruktore, hrvatskim pilotima predstoji još faza osposobljavanja za probne pilote nakon čega prestaje i sudjelovanje američkih instruktora u obuci na Kiowama.

Taktička borbena gađanja i raketiranja bila su i nova prilika za potvrdu obučenosti zrakoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera borbenim sredstvima te radu u borbenim uvjetima na terenu. Posebna vrijednost koju zrakoplovni tehničari ističu su nove sposobnosti koje su razvili, a to je upravljanje sustavima naoružanja, nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora i terenski rad s konkretnim procedurama pripreme Kiowa za bojna gađanja i raketiranja.

Američki obučavatelji zrakoplovnih tehničara naglasili su kako su impresionirani uigranošću timova hrvatskih zrakoplovnih tehničara po svim elementima pripreme helikoptera, a u prvom planu isticali su stručnost, brzinu i sigurnost hrvatskih zrakoplovnih tehničara jer su se gađanja i raketiranja odvijala danonoćno uz učestala slijetanja i polijetanja Kiowa zbog nadopune streljiva i goriva te izmjene posada.

Američki timovi zrakoplovno-tehničkog održavanja ostaju u bazi Zemunik do kraja godine te će i dalje biti stručna pomoć i logistika u svim segmentim održavanja helikoptera Kiowa, dok su hrvatski zrakoplovni tehničari već sada u potpunosti i na svim razinama održavanja samostalno preuzeli održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene