Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(Ne)očekivan uspjeh

Hrvatski bureci, pite i ostali pekarski proizvodi osvajaju svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaćem gospodarstvu plus je i širenje pekarskog biznisa izvan Hrvatske - čak do Australije i Saudijske Arabije gdje svoje podružnice otvara hrvatski Mlinar.

Izvoz proizvoda hrvatske pekarske industrije u posljednje dvije godine povećan je čak pet puta. Hrvatska pekarska industrija u posljednje je dvije godine u uzlaznoj putanji. To pokazuju i službene brojke.

Pročitajte i ovo Uzgoj svinja, ilustracija - 6 Neće proći Kina zabranila uvoz hrvatskih svinja: "Sve životinje bit će vraćene ili usmrćene" Proizvodni pogon, ilustracija - 1 izvor rasta gospodarstva Trebamo li umjesto turista početi brojiti izvoznike? "Prošle godine prodaja nam je skočila za 60 posto"

"U te dvije godine izvoz je porastao gotovo pet puta, sa 2,3 milijuna eura na 13 milijuna eura", kaže Dražen Miloloža iz HGK. Brojke će rasti i dalje - zahvaljujući i novootvorenim podružnicama Mlinara u Australiji. No, tu nije kraj.

"Spremni smo i za druge države. Za mjesec dana otvara se i Rijad, Saudijska Arabija, franšizni dućan Mlinara, otvaramo za oko mjesec dana i u Švicarskoj franšizni dućan", kaže Mato Škojo, predsjednik Uprave Mlinara.

Hrvatski bureci, pite i ostali pekarski proizvodi tako bi uskoro mogli obići cijeli svijet. Velika promocija za malu državu. "Svijet je danas dostupniji nego što je to bio prije 20, 30 godina. Prema tome, ako smo uspjeli otvoriti dućan i tržište u Australiji, koja je pet minuta telefonom, onda nam sve drugo ne bi trebao biti problem", ističe Škojo.

Izvoze u čak 14 zemalja svijeta. "Krenuli smo po svim svjetskim tržištima izvoziti i mislim da je to opravdani put da se jedna hrvatska kompanija bori s najjačim konkurencijama u pekarskoj industriji", kaže Marin Picukarić, član Uprave Mlinara.

Iz Hrvatske gospodarske komore, kažu, nastoje pomoći hrvatskim proizvođačima. "Na način da ih se oslobodi određenih davanja, dodataka i problema koje imaju u svojem poslovanju, kao što je povrat kruha, određene naknade i tako dalje", napominje Miloloža. Kako bi bili što konkurentniji, pa čak i na svjetskom tržištu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene