Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osiguravali izbore

Iza hrvatskih vojnika jedan od najopasnijih dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski mirovnjaci osiguravaju predsjedničke izbore u Afganistanu.

300 hrvatskih mirovnjaka u Afganistanu živo je i zdravo. Iza njih je jedan od najopasnijih dana u ratnoj zoni zbog prijetnji talibana krvoprolićem na dan predsjedničkih i pokrajinskih izbora. 'Naši vojnici su u okviru svojih sastavnica hrvatskog kontigenta, znači na svojim redovnim zadaćama, za sada i do sada sigurni, bez ikakvih poteškoća', kazao je u telefonskom razgovoru brigadir Martin Starčević, zapovjednik 13.kontingenta misija ISAF-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Vlada traži veći broj vojnika u Afganistanu

Afganistanske i međunarodne snage sigurnosti na maksimalnom su stupnju pripravnosti. Zemlja je suočena s najvećim nasiljem u posljednjih osam godina - od pada talibana. 'Naši pripadnici nisu bili uključeni niti u jedan incident, osim što je izvršen pješački napad na postrojbu koju mentorira jedan naš, pa su naši sudjelovali u zbrinjavanju povrijeđenih koji su ranjeni u tom napadu. Iskreno rečeno, ja sam očekivao i više pobunjeničkih aktivnosti s većim posljedicama, međutim dan još nije gotov. Iskreno se nadam da će završiti ovako u jednom dosta prihvatljivom tonu', dodao je brigadir Starčević. 

Niti jedan vojnik ISAF-a nije stradao. Ipak, talibani su uspjeli u jednom - zastrašili su birače tako da je odaziv na izbore bio veoma slab. Nije pomogla ni naredba vlade medijima da ne smiju izvještavati o napadima kako bi što više ljudi glasalo. Većina od 17 milijuna Afganistanaca s pravom glasa, radije je ostala u svojim kućama nego riskirala život na biralištima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene