Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GONG-ovo istraživanje

Hrvatski maturanti: Na vlasti su HDZ, HSS i SDP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlast u Hrvatskoj drže HDZ, HSS i SDP. To je mišljenje čak 40 posto hrvatskih maturanata, anketiranih za GONG-ovo istraživanje o 'Političkoj pismenosti kod mladih u Hrvatskoj i stavovima prema EU'.

No, njih 90 posto zna da je Ivo Josipović u predsjedničkoj fotelji. Smatraju da je hrvatska tradicija bogatija od one drugih naroda, a slažu se da bi trebalo oštro kažnjavati javno isticanje fašističkih simbola u javnosti.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Tek 16 posto njih bi sigurno podržalo ulazak u Europsku Uniju, a čak 47 posto smatra da posjeduje tek osrednje informacije o toj zajednici. Najviše informacija dobivaju gledanjem televizijskih informativnih emisija, a čak polovicu od 999 anketiranih najviše zanima kako se zaposliti u EU.

Da EU ima 12 članica uvjereno je 70 posto maturanata, a čak 77 posto smatra da je Hrvatska pregovore započela 1992. godine. Uvjereni su da će članstvo u EU još više podijeliti društvo na bogate i siromašne.

Homofobičnost kod mladih

Slažu se da muškarci i žene trebaju ravnopravno dijeliti kućanske poslove, a čak 45 posto smatra da je homoseksualnost vrsta bolesti, pa bi im zabranili javno nastupanje, jer to loše utječe na odgoj mladih. Skoro polovica anketiranih smatra da trebaju imati prednost pri zapošljavanju jer su izdržljiviji od starijih osoba.

Veliki postotak je uvjeren da u Hrvatskoj treba zabraniti djelovanje određenim medijima. Iz politike bi izbacili i određene aktivne političare, dok bi nekim strankama zabranili rad, a uvjereni su da učlanjenje u stranku donosi i lakše zapošljavanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene