Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Reakcija na informacije o akciji Molitvene zajednice

Hrvatski liječnički zbor Podružnica Vukovar: Ne odajemo podatke o pacijentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Vukovar priopćila je da ni jedan zdravstveni djelatnik vukovarske bolnice nije dao molitvenoj skupini podatak o pobačaju za koji je inicijativa ''40 dana za život'' pozvala na bdjenje.

Dr. Mirjana Semenić Rutko, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora, u priopćenju kojeg je poslala medijima napisala je kako zdravstveni djelatnici vukovarske bolnice nisu dali podatke o pacijentima, nakon što je jučer inicijativa ''40 dana za život'', na Facebooku objavila da jedna žena iz okolice Vukovara dolazi na pobačaj u tu bolnicu. Inicijativa je organizirala molitvu ispred bolnice. Kada je javnost za to saznala, uslijedile su brojne reakcije

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu Ilustracija Usred noći Na cesti rano jutros našli ženu s teškim ozljedama: Policija istražuje slučaj

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Svjedoci smo da se unatrag više dana na portalima i u informacijskim emisijama daju podaci po kojima se može zaključiti kako su zdravstveni djelatnici krivi za određene informacije.

Građansko-ekumenska inicijativa '40 dana za život' je pokrenula akciju molitve za život koja traje 40 dana. Ova inicijativa je pokrenuta od građanske udruge koja nema nikave povezanosti sa zdravstvenim djelatnicima niti sa radom OB i BHV Vukovar, kao niti sa radom ordinacija na području Vukovara i Hrvatske.

Već unaprijed se osudilo zdravstvene djelatnike, liječnike i medicinske sestre da su navodno dali podatke o pacijentici i time ugrozili pravo pacijenta na tajnost i zaštitu podataka.

Kao predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Vukovar ovim putem želim informirati javnost da niti jedan zdravstveni djelatnik bolnice a niti primarnih ordinacija nije dao jedan takav podatak. Zdravstveni djelatnici kao i nezdravstveni djelatnici zaposleni u zdravstvenim ustanovama imaju obavezu čuvanja medicinske tajne odnosno poštivanja Zakona o zaštiti prava pacijenata. Reakcije SDP-a kojom se zdravstveni djelatnici prozivaju su neistinite i netočne. Ponovo se liječnici i medicinske sestre razapinju a da niti na kakav način nije dokazano da su dali bilo kakvu informaciju o pacijetnima, u ovom slučaju pacijentici.

Kako se o liječnicima i medicinskim sestrama vrlo često piše da bi se stvorile afere a vrlo rijetko se piše koliko su oni svojim radom života spasili ovim putem apeliram na sve medije da se prestane sa javnim linčom zdravstvenih djelatnika. Zdravstveni djelatnici niti su dali niti bi dali javno podatke o pacijentima jer je tajnost podataka na prvom mjestu. Pa tu imamo i inicijativu KOHOMa za pravnom zaštitom podataka pacijenata koji se nalaze na E-kartonu želeći zaštititi nadasve privatnost svojih pacijenata.

Zdravstevni djelatnici su često svojim radom pokazali volju za suradnju sa svim medijskim kućama, učestvovali u edukacijskim emisijama, uglavnom bez naknade i često bili izloženi napadima a zbog svog zanimanja nisu reagirali. Željeli su ostati dosljedni svom zanimanju koje ih obavezuje štititi pacijenta.
Želimo da tako i ostane.

Ovoga puta molim sve da ne skupljaju političke bodove preko ramena zdravstvenih djelatnika koji vrlo često naporno rade, i nemaju slobodne vikende, dežuraju, nisu sa svojim obiteljima. Neka svojim aktivnostima pokažu da se brinu za stanovnike Vukovara i Hrvatske a zdravstevni djelatnici će i nadalje svojim radom nastojati skrbiti za zdravlje svih stanovnika Vukovara i čitave Hrvatske'', stoi u priopćenju kojeg je potpisala dr. Mirjana Semenić Rutko, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene