452720
452720
452720
452720
452720

Hrvatski liječnički zbor Podružnica Vukovar: Ne odajemo podatke o pacijentima

  • , 06.10.2016., 18:45
  • Autor:
  • komentara

Predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Vukovar priopćila je da ni jedan zdravstveni djelatnik vukovarske bolnice nije dao molitvenoj skupini podatak o pobačaju za koji je inicijativa ''40 dana za život'' pozvala na bdjenje.

 
 
 
 
Aktivisti protiv pobačaja mole pred bolnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Aktivisti protiv pobačaja mole pred bolnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Dr. Mirjana Semenić Rutko, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora, u priopćenju kojeg je poslala medijima napisala je kako zdravstveni djelatnici vukovarske bolnice nisu dali podatke o pacijentima, nakon što je jučer inicijativa ''40 dana za život'', na Facebooku objavila da jedna žena iz okolice Vukovara dolazi na pobačaj u tu bolnicu. Inicijativa je organizirala molitvu ispred bolnice. Kada je javnost za to saznala, uslijedile su brojne reakcije

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Svjedoci smo da se unatrag više dana na portalima i u informacijskim emisijama daju podaci po kojima se može zaključiti kako su zdravstveni djelatnici krivi za određene informacije.

Građansko-ekumenska inicijativa '40 dana za život' je pokrenula akciju molitve za život koja traje 40 dana. Ova inicijativa je pokrenuta od građanske udruge koja nema nikave povezanosti sa zdravstvenim djelatnicima niti sa radom OB i BHV Vukovar, kao niti sa radom ordinacija na području Vukovara i Hrvatske.

Već unaprijed se osudilo zdravstvene djelatnike, liječnike i medicinske sestre da su navodno dali podatke o pacijentici i time ugrozili pravo pacijenta na tajnost i zaštitu podataka.

Kao predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Vukovar ovim putem želim informirati javnost da niti jedan zdravstveni djelatnik bolnice a niti primarnih ordinacija nije dao jedan takav podatak. Zdravstveni djelatnici kao i nezdravstveni djelatnici zaposleni u zdravstvenim ustanovama imaju obavezu čuvanja medicinske tajne odnosno poštivanja Zakona o zaštiti prava pacijenata. Reakcije SDP-a kojom se zdravstveni djelatnici prozivaju su neistinite i netočne. Ponovo se liječnici i medicinske sestre razapinju a da niti na kakav način nije dokazano da su dali bilo kakvu informaciju o pacijetnima, u ovom slučaju pacijentici.

Kako se o liječnicima i medicinskim sestrama vrlo često piše da bi se stvorile afere a vrlo rijetko se piše koliko su oni svojim radom života spasili ovim putem apeliram na sve medije da se prestane sa javnim linčom zdravstvenih djelatnika. Zdravstveni djelatnici niti su dali niti bi dali javno podatke o pacijentima jer je tajnost podataka na prvom mjestu. Pa tu imamo i inicijativu KOHOMa za pravnom zaštitom podataka pacijenata koji se nalaze na E-kartonu želeći zaštititi nadasve privatnost svojih pacijenata.

Zdravstevni djelatnici su često svojim radom pokazali volju za suradnju sa svim medijskim kućama, učestvovali u edukacijskim emisijama, uglavnom bez naknade i često bili izloženi napadima a zbog svog zanimanja nisu reagirali. Željeli su ostati dosljedni svom zanimanju koje ih obavezuje štititi pacijenta.
Želimo da tako i ostane.

Ovoga puta molim sve da ne skupljaju političke bodove preko ramena zdravstvenih djelatnika koji vrlo često naporno rade, i nemaju slobodne vikende, dežuraju, nisu sa svojim obiteljima. Neka svojim aktivnostima pokažu da se brinu za stanovnike Vukovara i Hrvatske a zdravstevni djelatnici će i nadalje svojim radom nastojati skrbiti za zdravlje svih stanovnika Vukovara i čitave Hrvatske'', stoi u priopćenju kojeg je potpisala dr. Mirjana Semenić Rutko, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se