Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski inovatori dobili 20 odličja na 'Arhimedu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 10. međunarodnom salonu industrijskog vlasništva "Arhimed", održanom u Moskvi, na kojem je sudjelovalo 1200 izlagača iz Ruske Federacije i 20 zemalja svijeta, hrvatski inovatori dobili su 20 odličja, izvijestio je danas Hrvatski savez inovatora.

"Arhimed" je velika međunarodna izložba inovacija koju su, od 27. do 30. ožujka, organizirali Međunarodni inovacijski centar "Arhimed", Ministarstvo industrije, znanosti i tehnologije i Ministarstvo obrane Ruske Federacije pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i moskovskoga gradonačelnika E.M. Lužkova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uspjeh 12 hrvatskih izložaka Hrvatski inovatori osvojili 15 nagrada u Londonu Slika nije dostupna Hrvatski inovatori na INPEX-u osvojili 24 odličja

Hrvatski su inovatori osvojili sedam zlatnih odličja i četiri
srebrna, tri diplome Ruspatenta, nagradu za najbolju stranu inovaciju te pet posebnih nagrada.

Najbolji hrvatski inovatori - nositelji zlatnih odličja su Blaženka
Hladnik za Office line uredsku kozmetiku, Rosa Ferinčević za
Acidosalus vaginalete, mladi Zagrepčani Danijel Babić i Matija Puškar za Motion capture system, dr. Zdravko Wolf za Vukovu mast, Vladimir Leko za Hepatovit, Petar Velicki iz osječke tvrtke "Werkos" za Zaštitu od zasljepljivanja automobilskim svjetlima i Zvonimir Viduka za Uređaj osiguranja željezničkog prometa na kolodvorima.

Srebrnim medaljama nagrađeni su Stipan Orčić za Tople cipele, Nikola Tijardović za Višenamjensku ležaljku za sunčanje, Pavao Potočki za Elektronski boks i Franjo Boh za Automatsku policu.

Ruspatent je dodijelio tri odličja mladom Riječaninu Esmiru Likiću i njegovu mentoru Borisu Caputu za Stubišni automat nove generacije, učeniku zagrebačke XV. gimnazije Borni Šojatu za Akceleratorski pištolj i Boži Strčiću za Kompenzator primjenjivoga energetskog Zemljina elektromagnetskog polja. 

Veliki pehar moskovskoga gradonačelnika za najbolju stranu inovaciju osvojio je Zagrepčanin Pavao Potočki za Elektronski boks.

Voditeljica hrvatskog izaslanstva i predsjednica Hrvatskoga saveza inovatora Ljiljana Pedišić nagrađena je s tri osobna priznanja rumunjskih, moldavskih i srpskih organizacija inovatora.

Iznimno zapažen hrvatski izložbeni prostor bio je mjesto poslovne promidžbe, predstavljanja programa rada s mladim hrvatskim inovatorima, te 32. hrvatskog salona inovacija INOVA na kojem se očekuju mnogi ruski inovatori.

Svi su hrvatski izlošci na "Arhimedu" potaknuli veliko zanimanje poslovnih ljudi i ruskih poduzetnika okupljenih u Hrvatsko-ruskome poslovnom klubu.

U organizaciji hrvatskoga Veleposlanstva u Rusiji tom su klubu predstavljene sve hrvatske inovacije, a najbolje su prihvaćeni Office line, Hepatovit, Acidosalus vaginalete i Vukova mast, istaknuo je tajnik Hrvatskoga saveza inovatora Neven Marković.

U nazočnosti Veleposlanika Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Bože Kovačevića priređen je zapažen Dan hrvatskih izlagača na kojem su se razmijenila iskustava s partnerskim organizacijama inovatora, osobito iz Rumunjske, Poljske, Irana, Koreje, Moldavije i BiH, a tom su se prigodom ruskim medijima predstavili hrvatski izlošci.

Sudjelovanje hrvatskih inovatora i poduzetnika iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita i Požege organizirali su Hrvatski savez inovatora, Savez inovatora Zagreba i Savez inovatora Primorsko-goranske županije uz potporu zagrebačkoga Gradskog poglavarstva, Hrvatske gospodarske komore i Agencije za strukovno obrazovanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene