Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30-godišnjoj pacijentici

Hrvatski i srpski kirurzi obavili prvu transplantaciju jetre u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urgentnom centru u Beogradu urađena je prva transplantacija jetre koju je obavio tim liječnika ove ustanove u suradnji s kirurzima iz zagrebačke bolnice Merkur, potvrđeno je u srijedu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Tim beogradskih i zagrebačkih liječnika predvodio je ravnatelj Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar, a transplantacija je obavljena samo dva tjedna nakon što su Urgentni centar Beograd i Merkur potpisali ugovor o suradnji. Pacijentica kojoj je transplantirana jetra stara je oko trideset godina, a na operaciju je čekala cijelo desetljeće, priopćeno je iz Urgentnog centra.

Predstavnici zagrebačke klinike Merkur potpisali su 10. lipnja u Beogradu ugovor o suradnji s Urgentnim centrom Kliničkog centra Srbije u programu razvoja transplantacije jetre, koji obuhvaća usavršavanje srpskih liječnika u ovoj zagrebačkoj klinici, ali i dolazak kirurga iz Merkura koji će s beogradskim kolegama raditi transplantacije jetre u Urgentnom centru.

Pročitajte i ovo Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta U Srbiji Totalni kaos u skupštini, padaju uvrede i prijetnje: "Hajde izađi! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći" Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

Lončar je istaknuo tom prigodom da “Hrvatska ima najbolje rezultate u Europi što se tiče transplantacije jetre” i da je sporazumom “predviđeno usavršavanje liječnika iz Srbije u zagrebačkoj klinici koja je u samom svjetskom vrhu po broju uspješnih transplantacija jetre” jer se godišnje obavi do 150 transplantacija.

Dr Branislav Kocman, kirurg zagrebačke bolnice, ukazao je da Merkur predstavlja regionalni centar za razvoj transplantacije jetre, poglavito zahvaljujući odličnim rezultatima u tom poslu, dobro obučenim kadrovima, efikasnoj organizaciji, ali i pratećoj zakonskoj regulativi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene