Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ugrožen konstitucionalizam'

HHO: Vladajući žele mijenjati Ustav protudemokratskom procedurom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HHO-a danas su priopćili jkako je metoda kojom Vlada želi mijenjati Ustav - protudemokratska.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ocijenio je danas kako vladajuća većina u Hrvatskom saboru nastoji protudemokratskom procedurom izmijeniti Ustav, posebno zamjerivši što je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ignorirao prijedloge ustavnih promjena koje je uputio predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna SPEKULACIJE O VELIKOJ KOALICIJI Bačić: "Nismo razgovarali sa SDP-om o promjeni Ustava"; Bernardić: "HDZ treba prestati krasti''

Predsjednik Josipović, preko predsjednika Sabora Josipa Leke, uputio je Saboru svoj prijedlog promjena Ustava, što je saborska većina preko Odbora za Ustav odbila uopće uvrstiti u proceduru, čime je Josipovićev prijedlog promjena jednostavno ignoriran, ističu u priopćenju.

Takvim postupkom, smatraju, ugrožen je model konstitucionalizma koji pretpostavlja Ustavom zagarantiranu ravnotežu između tri segmenta vlasti te upozoravaju na 'pogubnost postupka i ponuđenog rješenja vladajuće većine, koja, uz ostalo, predlaže i članak kojim bi Sabor mogao većinom glasova svih zastupnika odlučiti da se i drugi zakon donese po postupku određenom za promjenu Ustava”.

HDSSB neće podržati promjene Ustava: 'Ne želimo biti dio zakulisnih igara Kukuriku koalicije i HDZ-a!'

Tim bi institutom obični zakoni, koji se donesu natpolovičnom većinom, stekli i imali ustavnu snagu, pa bi tako postalo moguće, da i odredbe suprotne Ustavu, budu dovedene na razinu Ustava.

Usvajanje tih rješenja krije u sebi opasnost sužavanja kompetencija Ustavnog suda i onemogućavanje Ustavnom sudu da kontrolira ustavnost onih odredbi koje su donesene kao zakon, a imaju snagu Ustava.

U povijesti je ovakav slučaj konstitucionalizacije zakona na razinu ustava poznat jedino u praksi Vajmarske republike, kada je upravo konstitucionalizacija zakona u razdoblju od 1933. do 1936. omogućila uvođenje diktature, a ponuđeni model širom otvara vrata primjeni sličnog modela u Republici Hrvatskoj, poručuje HHO.

Ukoliko ovi prijedlozi dobiju većinu, oni svojim 'za', otvaraju put rušenja ustavnog poretka RH, ocijenjuje se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene