Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Afganistanu

Časnik HV-a prijavljen za seksualno zlostavljanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku vojsku u Afganistanu potresa seks skandal! Prije nekoliko dana, hrvatski časnik vraćen je iz šestomjesečne misije iz Mazar-e-Sharifa, na sjeveru te zemlje. Kako ekskluzivno doznajemo, optužbe su ozbiljne. Prijavljen je za seksualno zlostavljanje!

Iz mirovne misije, 39-godišnji hrvatski časnik vratio se kući i to manje od mjesec dana ranije. Kazna je to, koju je dobio za nedolično ponašanje. Na zapovjednika satnije na sjeveru Afganistana, požalile su Njemice, ali i njegove hrvatske kolegice. MORH o tome nudi tek šturo objašnjenje. 'Vraćen je zbog kršenja vojne stege i neuljudnog odnosa prema suradnicima i nadređenima', kazala nam je Emina Lišić iz ureda odnosa s javnošću MORH-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti"

MORH neće voditi vlastitu istragu

HV-u je ovim skandalom bitno narušen ugled u Afganistanu Djevojke su, prema prijavi, kako doznajemo, bile izložene neugodnostima, a optuženi časnik seksualno ih je uznemiravao! Jesu li o onome o čemu više nisu mogle šutjeti progovorile same ili je to učinio netko drugi u njihovo ime, nije poznato. Lišić nam je rekla i kako su mu izrečene i višestruke usmene opomene, no on se na njih očito oglušio. MORH neće voditi vlastitu istragu o blamaži u redovima hrvatskih mirovnjaka. Ne prijeti mu nečastan otpust iz vojske. Povlačenje iz misije, kažu, dovoljna je opomena. I nije prva. Već je bilo pritužbi na njegovo ponašanje. Ne odluči li zapovjednik drugačije, za sada ostaje u postrojbi u koju je vraćen. Pokušali smo s njim razgovarati, no kao djelatnoj vojnoj osobi, bez dozvole su mu zabranjeni istupi u javnosti.

Narušen ugled HV-a

Tisuće kilometara od obitelji, stres, pritisak, mnogima teško padaju. Psihološka pomoć, često nije dovoljna, mišljenja je struka. Predsjednik Mesić, kao Vrhovni vojni zapovjednik zna da je nečasni hrvatski časnik povučen, ne i zbog čega. Njegovi bliski vojni suradnici, neslužbeno doznajemo, smatraju da ga ne treba izvještavati o svim slučajevima kršenja vojne stege, a ovaj ne smatraju ozbiljnim. Ministar obrane Branko Vukelić nedavno je obišao njemačku bazu u Mazar-e-Sharifu, u kojoj su smješteni hrvatski mirovnjaci. Ugled HV -a, pohvale i najbolje ocjene, koje je o Hrvatima ondje čuo, ovime su itekako narušene i to na krajnje ružan način.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene