Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U čast "Oluje"

Hrvatski branitelji diljem domovine svečanostima obilježavaju dan pobjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske branitelji obilježavaju Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 22. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Hrvatski branitelji su se okupili nekoliko hrvatskih gradova sjećajući se dana pobjede.

Zagreb: Oluja je sjećanje na žrtvu i identitet Hrvatske

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježja zagrebačkih ratnih brigada te na Oltaru Domovine na Medvedgradu i prisustvovanjem na svetoj misi u Zagrebačkoj katedrali, izaslanstva udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba obilježili su u subotu 22. obljetnicu Vojno redarstvene akcije "Oluja", Dan Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Govoreći u ime organizatora, Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske i drugih veteranskih udruga, Hrvoje Umić Stoklasa, rekao je kako se "Oluja", u kojoj je u relativno kratkom vremenu konačno oslobođena naša zemlja, u Zagrebu obilježava svake godine.

"Čin obilježavanja nije simboličan već je to sjećanje na žrtvu koju su dali branitelji, stradalnici Domovinskog rata, predstavlja našu prepoznatljivost i identitet Hrvatske", naglasio je.

Istaknuo je i da u tom obilježavanju sudjeluju predstavnici svih braniteljskih udruga i klubova Grada Zagreba, kao i sami branitelji.

"Za nas je ovo poseban dan, sjećanje na poginule i stradale u Domovinskom ratu", rekao je.

Umirovljeni pukovnik Željko Radovanović, predsjednik Udruge veterana 145. brigade HV-a, rekao je da Zagrebačke ratne brigade svake godine, 5. kolovoza, zajednički slave "Oluju", Dan hrvatskih branitelja i Dan Domovinske zahvalnosti tako da na svojim spomenicima po zagrebačkim četvrtima polože vijence i zapale svijeće, prisustvuju na misi u Zagrebačkoj katedrali te polože vijenac i zapale svijeće na Oltaru Domovine.

Naglasio je da je Zagreb u Domovinskom ratu dao oko 60 tisuća vojnika.

"S obzirom da se danas u Kninu održava središnja svečanost, jedan dio naših ljudi sigurno će biti u Kninu, ali dobar dio bit će i u Zagrebu", dodao je.

Upitan kako se osjeća na današnju, 22. obljetnicu Oluje, Radovanović je odgovorio da mu je isto kao i prvi put i da puca od ponosa.

"Tu se ništa nije promijenilo. Svake godine je osjećaj takav da pucamo od ponosa", rekao je te dodao da puni ponosa obilježavaju takve blagdane.

Pula: Prošli smo težak put, nastavimo putem mira i napretka

Više od tisuću sudionika - branitelja, predstavnika istarske policije, MORH-a, pripadnika Časničkog zbora, interventne policije i vatrogasaca te predstavnika Istarske županije i svih istarskih gradova sudjelovalo je u subotu na petom Mimohodu hrvatskih branitelja Istarske županije koji je održan u Puli u povodu 22. godišnjice Vojno-redarstvene operacija 'Oluja'.

Mimohod, kojeg su pratile pulske mažoretkinje i članovi Puhačkog orkestra grada Pule, prošao je središtem grada, od parka Franje Josipa na Rivi do Doma hrvatskih branitelja gdje je održana i prigodna svečanost.

Istaknuvši kako se radi o već tradicionalnoj manifestaciji kojom se ponosno i dostojanstveno obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je da se danas sjećamo svih koji su dali svoj doprinos u stvaranju moderne i demokratske Hrvatske i odajemo dužno poštovanje za učinjeno tijekom i nakon Domovinskog rata.

"Želimo podsjetiti da smo prošli težak put i da je danas na nama velika odgovornost da nastavimo putem mira i napretka. Zajednički moramo raditi na tome da Hrvatska bude zemlja radnih mjesta, poštivanja europskih vrijednosti te otvorenosti za sve ljude", poručio je Miletić te dodao kako se u Istri na dostojanstven način obilježava ovaj veliki datum za Hrvatsku.

Po njegovim riječima, tradicionalni mimohod u Puli, koji je ove godine i jedini u cijeloj Hrvatskoj, plod je dobre suradnje jedinica lokalne uprave i samouprave s brojnim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

Inače, izaslanstvo Grada Pule predvođeno gradonačelnikom Borisom Miletićem te predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pule Tizianom Šošićem jutros je tradicionalno položilo vijence pred središnjim križem na pulskom gradskom groblju, a potom i na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na rivi, u Parku Franje Josipa.

Vijence su položili i predstavnici Istarske županije, policije, vojske i udruge branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Petrinja

Povodom obilježavanja Domovinske zahvalnost u gradu Petrinji je također formiran svečani Mimohod pobjede, ponosa i sjećanja, koji je potom krenuo prema Spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima.

Prisustvovale su razne vojne i civilne udruge kao i izaslanstvo grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije. Mimohodu je prisustvovao i gradonačelnik grada Petrinje, Darinko Dumbović. Gradonačelnik i okupljeni su dočekali Branka Šubića koji je pjesačio od Vukovara do Petrinje pod motom "Da se ne zaboravi".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene