Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako izbjeći gužve?

Ako krećete na more ovaj vikend, evo što vas čeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrlo je gust promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka te je kolona pred graničnim prijelazom Bajakovo duga oko jedan kilometar i čeka se oko sat vremena, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Pred nama su tri vikenda koje će obilježiti velike gužve i česti zastoji na našim prometnicama.

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Tijekom dana očekuje se pojačan promet na cestama u smjeru mora, prilazima turističkim središtima duž obale, u trajektnim lukama i pristaništima, te na pojedinim graničnim prijelazima.

Preporuke HAK-a - kada je najbolje krenuti na put

Pročitajte i ovo Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije" Ilustracija Stanje na cestama Naoružajte se strpljenjem: Gužve na prometnicama uoči blagdana, evo gdje je najgore

"S obzirom da tijekom cijelog vikenda očekujemo gužve i zatoje, potrebno je dobro pratiti prometnu situaciju tijekom vikenda. Oni koji mogu neka putuju noću, to je svakako preporuka, jer gužve očekujemo cijeli vikend. U subotu već od ranih jutarnjih sati očekujemo vrlo gust promet na svim cestama, a osobito na autocestama u smjeru mora. Treba spomenuti i zagrebačku obilaznicu i autocestu od Zagreba prema Splitu i Rijeci i Istarski ipsilon. Na gotovo svim prometnicama očekujemo vrlo gust promet od ranih jutarnjih sati. Gužve i kolone počinju već oko 4 ujutro, pa oni koji ne moraju, neka u vrijeme vikenda ne putuju", savjetuje Andrej Prosoli iz HAK-a.

Stanje na cestama

Državnom cestom DC1 u Kninu, do 31. srpnja, vozi se naizmjence, jednim trakom, a zabranjen je promet vozilima čija ukupna masa prelazi 5 tona, zbog radova na mostovima Bulin 1 i Bulin 2. Obilazak za autobuse: Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1.

Za sav promet zatvorene su ceste DC1 između Gornjeg Stupnika i Svetonedeljske ulice, DC29, na dijelu od Novog Golubovca (raskrižje državnih cesta DC29 i DC35) i DC502 Smilčić-Pridraga.

Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i graničnog prijelaza Gruškovje (Slovenija) na izlasku iz Slovenije dolazi do gužvi i zastoja, osobito tijekom vikenda kada su moguća višesatna čekanja.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe. S početkom predstojećeg vikenda počinju ljetni praznici u dijelu Njemačke i Nizozemske, a mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak, 21. srpnja osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima. Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 22. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 23. srpnja pretežno u povratku.

Tijekom petka, subote, nedjelje, ali i ponedjeljka, najznačajnije gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

- Autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa

- Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2

- Zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko

- Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije

- Granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići)

- Duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu

- U lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći. Ističemo da će u smjeru mora najgušći promet biti u subotu od 4 do 12 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom subote i nedjelje u popodnevnim satima, pa savjetujemo da se tada ne putuje. 

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene