Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 udruga dalo podršku

Hrvatske udruge stale iza prosvjeda u BiH: 'Ta je zemlja do sada bila loš projekt međunarodne zajednice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), koju čini 30-ak civilnih udruga iz Hrvatske, danas je izrazila solidarnost i podršku nastojanjima naroda Bosne i Hercegovine u promjeni postojeće vlasti i demokratizaciji države, koja je, kako navode, 'do sada funkcionirala kao loš projekt međunarodne zajednice i domaće nacionalističke političke elite'.

BRID u otvorenom pismu tvrdi da je solidarnost naroda BiH preduvjet svakoj progresivnoj promjeni postojećeg modela upravljanja državom i privredom. Iražava nadu da će se iz prosvjeda artikulirati zahtjevi za stvaranjem alternative postojećim oblicima vlasti i nacionalnim podjelama, čija je 'jedina funkcija bila bezočna pljačka vlastitog naroda, potpuna privatizacijska devastacija u socijalizmu industrijalizirane zemlje te uspostava nacije kao jedine djelatne političke kategorije'.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

'Proglas radnika i građana kojim se zahtjeva revizija privatizacije i financiranja institucija vlasti, ali i suradnja između snaga reda i mira, civilne zaštite i građana prvi je pokušaj političke organizacije odozdo u povijesti 'demokratske' Bosne i Hercegovine. Od tog trenutka nema povratka natrag – nakon toliko godina obespravljeni je narod pokazao da se dejtonska demokracija i prateći ekonomski model mogu i moraju dovesti u pitanje', navodi BRID.

BRID napominje i da se u medijskoj prezentaciji 'događanja naroda' BiH, uslijed zgražanja nad devastacijom institucija kantonalne, entitetske i državne vlasti, izgubio iz vida inicijalni i pokretački čin te bune, ali i kontinuirano sistemsko nasilje svih službenih političkih aktera i međunarodnih supervizora u BiH.

Žižek: U Bosni je kaos, situacija je odlična

Pritom podsjeća da su 5. veljače industrijski radnici tuzlanskih poduzeća u prosvjedu pred zgradom kantonalne vlade još jednom upozorili na posljedice privatizacije tih privrednih subjekata i na loše socijalno stanje u kantonu i državi. 'U zemlji u kojoj sindikalne središnjice već duži niz godina funkcioniraju kao šutljivi partneri vlasti, ta samoorganizacija radnika i podrška naroda koja je uslijedila svakako je politički trenutak koji treba izdvojiti u gunguli medijima posredovane histerije', poručuje BRID.

Ocjenjuje i da je kolektivna ostavka Vlade Tuzlanskog kantona, koja je uslijedila poslije eskalacije nasilja, 'prazan politički čin' s obzirom na to da fragmentirane institucije vlasti u BiH ionako ne služe građanima i radnicima, nego isključivo kapitalu, stranačkoj monopolizaciji političkog prostora i održavanju 20-godišnjeg statusa quo. No, taj je čin, ističu, 'stvorio prostor da se politički artikulira alternativa postojećem modelu etnobirokracije i njenim učincima pogubnima za ekonomsku i socijalnu sliku društva'.

BRID okuplja udruge među kojima su: ACT grupa Čakovec, Autonomna ženska kuća Zagreb, B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Centar za radničke studije, Centar za ženske studije Zagreb, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mladi antifašisti i antifašistkinje Zagreba, Pravo na grad, Sindikat Akademska solidarnost, Udruga navijača NK Zagreb 'Bijeli anđeli', Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Zagreb Pride, Zelena akcija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene