Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobuna branitelja u BiH

Hrvatske udruge branitelja najavile prosvjede zbog osude pripadnika HVO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija sedam hrvatskih udruga iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini najavilo je u srijedu da će poduzeti radikalne mjere koje, kako ističu, mogu 'dovesti do upitnosti BiH', uključujući građanski neposluh, prosvjede i blokade graničnih prijelaza ako Sud BiH u žalbenom postupku ne oslobodi bivšeg ratnog zapovjednika HVO-a Marka Radića i ostale koji su nepravomoćnom presudom proglašeni krivim za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

'Najavljujemo opći građanski neposluh koji može dovesti do upitnosti postojanja tvorevine BiH koju su privatizirali Bošnjaci. Ovo je početak kraja posljednjeg pokušaja ugnjetavanja Hrvata u BiH', naveli su iz sedam hrvatskih udruga Domovinskoga rata u BiH. Zajedničke zaključke udruga logoraša, dragovoljaca i veterana, HVIDRA-e, nositelja odličja, specijalne policije, obitelji poginulih i maloljetnih branitelja pročitala je predstavnica Udruge hrvatskih logoraša Željka Zovko u mjestu Vojnom kod Mostara, gdje se nalazio zatvor za Bošnjake.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

Po njezinim riječima, u ljeto 1993. pripadnici Armije BiH u Bijelom Polju i Vojnom napali su postrojbe HVO-a, a ne obrnuto kako se navodi u presudi, što je rezultiralo smrću 24 Hrvata u bošnjačkim logorima na području Mostara, te tisućama prognanih Hrvata iz tih mjesta. Zovko je dodala da govori iz vlastitog iskustva, jer je i sama bila uhićena te je provela pet mjeseci u logoru Armije BiH.

'Osjećamo se prevarenim i napuštenim. Izgubili smo svaku vjeru u institucije ove države, koje se pokazala maćehinskom prema cjelokupnom hrvatskom narodu obilježivši ga zločinačkim predznakom', istaknula je.

Predstavnici braniteljskih udruga optužili su Sud BiH i druge pravosudne institucije da su pristrani te da je optužnica protiv Radića i ostalih napisala bošnjačka ratna tajna služba AID.

Pripadnike HVO-a Marka Radića koji je u ratu bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a a kasnije i zapovjednik II. Gardijske brigade te vojnike Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića Sud BiH je prošli tjedan osudio na ukupno 80 godina zatvora zbog uhićenja 70 bošnjačkih žena, djece i staraca, njihova zatvaranja i držanja u nehumanim uvjetima, te tjelesnih i psihičkog zlostavljanja i mučenja bošnjačkih zatvorenika u mjestu Vojnom, sjeverno od Mostara. Ta je presuda izazvala reakcije mnogobrojnih hrvatskih institucija u BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene