Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poremećeno poslovanje

Brojne hrvatske tvrtke surađuju s Rusijom, većina će nadomještati gubitke u prihodima: "Moramo tražiti alternativu"

Aktualno Galerija Radnici - 1 Radnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radnici - 2 Radnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radnici - 3 Radnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Radnik Galerija 1/4 >>
Najbolja pomoć svima u Ukrajini jest što efikasnije prekidanje dotoka novca kojim bi Rusija mogla financirati invaziju na tu zemlju. Brojne službe danima raspetljavaju zamršene tokove novca i imovine oligarha bliskih Putinu.

Jahte, vile, tvrtke... Hvatanje imovine oligarha s crne liste dalo je posla cijelom nizu institucija koje na ovom problemu moraju surađivati. Posla ima i SOA, a propituju se ne samo ljudi s liste nego sve osobe i tvrtke povezane s njima.

"Za mjere uredbe je zadužena Hrvatska narodna banka, za financijska tržišta što se tiče Središnjeg klirinškog depozitarnog društva i burze, tu je HANFA. E sad što se tiče plovila, tu je Ministvo mora naravno s Lučkom kapetanijom i samim Ministarstvom unutarnjih poslova i detektiraju i izdaju naloge za zamrzavanje. Što se tiče vlasništva kao takvoga nad društvima, tu su Trgovački sudovi", kazao je državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Barbare Štrbac.

Dok se jedna imovina blokira, za drugu se traže načini kako da opstane. Za Đuru Đaković TEP rješenje je pronađeno - vlasništvo će se odvojiti od poslovanja.

"Da kako domaćim tako i međunarodnim dobavljačima i kupcima vrlo jasnu poruku pošaljemo. Dakle, ne dolazi u bilo kakvu ugrozu provedbe sankcija njihovo poslovanje redovno u dobroj vjeri, u dobroj namjeri sa samom tvrtkom", objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Tvrtke poslovale s Rusijom

Pročitajte i ovo Ruski vojnici Nije prvi put Neviđena potjera: Ubio šestoricu kolega pa pobjegao Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron i Xi Jinping A oni u nikad boljim odnosima Macron i Von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju: "Zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev"

U dobroj namjeri s Rusijom je godinama poslovala i tvrtka Sardina iz Postire. Srećom, pa izvoze u 25 zemalja tako da im zastoj na tržištima Ukrajine i prije svega Rusije koje čine 5 % njihovih prihoda neće stvoriti nepremostive probleme.

"Ali svejedno, milijun konzervi koje smo mi planirali ovu godinu isporučiti na ta dva tržišta je milijun konzervi i mi sad moramo tražiti alternativu", rekao je vlasnik tvrtke Davor Gabela.

Podravka je zaustavila sve isporuke za Rusiju. Iz Rusije i Ukrajine ima 6,5 % prihoda.

"To znači da neće izostanak tih prihoda sigurno ugroziti stabilnost poslovanja niti Podravke niti Belupa, ali naravno da ćemo morati raditi na nadomještanju toga prihoda", kazala je predsjednica Uprave tvrke Martina Dalić.

Mnoge naše tvrtke u Rusiji imaju svoja predstavništva.

Iz Jadranskog galenskog laboratorija poručuju: "U Rusiji poslujemo bez teškoća, ali je značajna izloženost valutnom riziku. No, JGL je sva svoja izvozna potraživanja osigurao preko banaka i osiguravajućih društava".

Obustavljene sve promotivne aktivnosti

"Trenutno su na tržištu Rusije obustavljene sve promotivne aktivnosti te smo u svakodnevnom kontaktu s direktorom ureda u Moskvi", kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Za sada hrvatskim tvrtkama u Rusiji imovina nije upitna. Hrvatska gospodarska komora u Moskvi zajedno s komorama i veleposlanstvima iz cijele Europe pokušava naći najbolje rješenje i zaštititi naše tvrtke.

"Za sada je najsigurnije da se na neki način još uvijek tvrtke koje su tamo prisutne fizički, da ostanu tamo i da čekaju razrješenje, da se ne povlače u ovom trenutku jer to možda bi imalo gore posljedice za njih", navodi Suzana Knežević iz Sektora za međunarodne poslove HKG-a.

Ovo je preporuka za sada. No, sva se pravila mijenjaju iz dana u dan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene