Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stipendija od 75.000 dolara

Pomogli djeci s cerebralnom paralizom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad vaš projekt pohvali jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, osnivač Microsofta Bill Gates, sva su vam vrata otvorena. Za svoj projekt koji pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize hrvatski su studenti osvojili bespovratnu stipendiju Microsofta od 75.000 dolara.

Kroz igru, djeci su omogućili rehabilitaciju. I doveli je u njihov dom. 'Neće roditelj s Lastova morati ići u Split ili u Zagreb na vježbe nego će kod kuće moći raditi vježbe', kaže Karmela.
'Kad ih on odradi, statistika dolazi do terapeuta i on može gledati kako djetetu ide', kaže Ivan, student.

Pročitajte i ovo Đakovo za Josipov prvi korak, ilustracija - 2 Veliko srce Za Josipove prve korake na noge se digla cijela zajednica: "Kad zabiju gol, on hoće iskočiti iz kolica koliko je sretan, ali ne može" Provjereno: Siniša Matijević - 5 Donosi Provjereno Vjerovao je u sebe od malih nogu, a razgovor s njom promijenio mu je život: "Najveća želja mi je da ovo ne propadne"

Uz nekoliko pokreta tijelom i nekoliko klikova mišem, terapeut za svako dijete snimi posebne vježbe. Ova medicinska budućnost već je stigla do Varaždina i Münchena, ali i nekih zagrebačkih udruga. Žele pokriti cijelu Hrvatsku. A onda i svjetske bolnice.

'Klinci su jako bili oduševljeni, to je bilo nešto novo za njih, da koriste svoje ruke, svoje noge, na zabavan način, a da su još uvijek u rehabilitaciji', kaže Dario Karačić iz Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb.

Njihova inovativnost zapela je za oko i Microsoftu. I to Billu Gatesu osobno. 'Rekao je da smo napravili super posao i da samo tako nastavimo, i da se nada da će nam ti novci pomoći u tome', prepričava Dominik.

A to je 75.000 dolara koje su u jakoj konkurenciji, dobili za razvoj projekta. 'Baš smo uzbuđeni jer nam to daje priznanje da to što smo napravili je dobro, to nam je dalo još nekakav boost', kaže Ivan, student.

Microsoftovi softverski alati, potencijalni investitori, poslovni partneri - timu koji je zadivio Davos, sve je na raspolaganju. 'To pokazuje da imamo izrazito nadarenu djecu i studente i da imamo budućnost u tehnologiji', kaže Ivan Vidaković, glavni direktor Microsofta Hrvatska. 'Zamislite svijet u kojem tehnologija pomaže riješiti najteže probleme' - krilatica je koja je pokrenula tim. Ali i zbog koje će svijet učiniti boljim mjestom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene