Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel bolnica

Osječka bolnica ostala bez zaliha krvi, upitne operacije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Početkom tjedna smo uočili da je stanje zaliha krvnih pripravaka takva da nećemo moći podmiriti sve potrebe naših bolesnika osobito ne za redovite planirane operativne zahvate', kažu u KBC Osijek.

Bez zaliha krvi ostala je osječka bolnica. Nekih krvnih grupa nedostaje i u Splitu i Zagrebu. Liječnici su uputili apel dobrovoljnim darivateljima, donosi Dnevnik Nove TV.

'U pitanju su sve krve grupe. Naime, početkom tjedna smo uočili da je stanje zaliha krvnih pripravaka takva da nećemo moći podmiriti sve potrebe naših bolesnika osobito ne za redovite planirane operativne zahvate', kazala je Bojana Bošnjak iz KBC-a Osijek.

Zalihe su se ispraznile. Dobrovoljni darivatelji su na godišnjem odmoru, kažu u bolnici. Ali je i veći broj prometnih nesreća.
'Cijeli tjedan je planirani ulaz krvi bio nešto manji od onoga što nam treba za dnevno snabdijevanje bolesnika, a naravno da tek onda nemamo dovoljno krvi za situaciju koja bi bila ekscesna', pojasnila je Bošnjak.

Pročitajte i ovo 25 eura za krvnu plazmu Traži se rješenje Od nje se rade i lijekovi, a sami građani mogli bi je prodavati po 25 eura? Neki upozoravaju: "Moglo bi to narušiti cijele temelje" Slika nije dostupna Stanje zaliha Poziv darivateljima: Evo kojih krvnih grupa u Hrvatskoj nedostaje

Poziv darivateljima: Evo kojih krvnih grupa u Hrvatskoj nedostaje

I u zagrebačkom Zavodu za transfuzijsku medicinu manjak je određenih krvnih grupa. Zaliha krvi 'A pozitivna' ima dovoljno, dok za 'A negativnom' postoji potreba pojačanog darivanja jer nestaje zaliha.

Nositelje tipa 'nula' također se moli da daju krv jer su zalihe njihove grupe pale ispod zadovoljavajuće razine. Krvne grupe 'B pozitivna' ne nedostaje, dok bi doze krvi 'B negativne' dobro došle. Zaliha 'AB pozitivna' uskoro bi moglo biti i previše, dok je zaliha 'AB negativne' premalo.

I splitska bolnica uputila je apel za nekim od krvnih grupa. Njihove zalihe ispraznile su brojne intervencije u jeku turističke sezone. Trenutno najviše nedostaje svih negativnih krvnih grupa, a postojeće su zalihe dostatne samo za dva do tri dana.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene