Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

Hrvatska - zemlja s dva različita Ustava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je po mnogo čemu zanimljiva zemlja. Ali da smo jedini koji imamo dva ustava vjerojatno ne znate.

Na prvi pogled dva Ustava za jednu zemlju. Ustavni sud funkcionira po ovom dokumentu po kojemu se donose odluke, dok Sabor funkcionira po ovome. Po ovome smo jedinstveni u svijetu.

Pročitajte i ovo Prisega Krešimira Ačkara "Netko se uključio" VIDEO Ovo je podiglo atmosferu, smijeh je odzvanjao sabornicom: "Triput je triput!" Konstituirajuca sjednica Sabora - 1 151 zastupnik Ovo su svi zastupnici u 11. sazivu Hrvatskog sabora

Na stranicama Ustavnog suda Ustav ima 146 članaka, a Ustav iz Sabora njih 152. 'Nema tu nikakvih razlika, niti imamo dva Ustava. Ustav je na snazi onaj koji je donio hrvatski parlament', kaže predsjednik Sabora Josip Leko.

No, otvorite li tzv. 'saborski' ustav primjerice, u članku 65, piše da je dužnost svih da štite djecu i nemoćne osobe.
Isti članak drugog Ustava, onog kojim se koristi Ustavni sud, govori o obrazovanju.

>> 'Svatko tko negira antifašizam negira i hrvatski Ustav'

Zašto je na saborski ustav drukčiji, evo objašnjenja. 'To je tehničko pomagalo za one koji žele lakše vidjeti cjelinu zakonskog teksta i ustavnog teksta', kaže Leko.

Od 1990. Hrvatski Ustav mijenjao se već četiri puta. U ustavnoj tematici od početka je Nada Majer, prevoditeljica koja je saborsku verziju Ustava prevodila na francuski mjesec dana.

Ustavni suci prošle godine kritizirali su zakonodavce, tvrdeći da se zbog silnih izmjena Ustav mijenja na čudan način. Tako se zbog izmjena, brisanja i dodavanja članaka na najvažnijem dokumentu svake zemlje našlo bizarnih detalja, da iza članka 135 ne ide članak 136, već se ukazao članak 141. .

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene