Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dobro napisano i balansirano'

'Hrvatska zadovoljna novim strateškim konceptom NATO-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je zadovoljna novim NATO-vim strateškim dokumentom, rekao je državni tajnik u ministarstvu obrane Pjer Šimunović.

Hrvatska je veoma zadovoljna NATO-ovim novim strateškim konceptom, dobro napisanim, balansiranim i sveobuhvatnim dokumentom koji pokriva sve mogućnosti koje se mogu predvidjeti, rekao je Šimunović na konferenciji o izazovima i perspektivama NATO-a.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

>> 'Povećanje kontingenta HV-a u Afganistanu jača nam poziciju u NATO-u'

>> Hrvatska povećava broj vojnika u Afganistanu

Konferencija koju organiziraju Institut za međunarodne odnose, američko veleposlanstvo u Zagrebu i NATO održava se u Zagrebu pod naslovom 'NATO-ov novi strateški koncept - izazovi i perspektive', a bavi se dokumentom koji je NATO usvojio na Lisabonskome summitu u studenome.

'Prava vrijednost dokumenta je što predviđa budućnost'

Po riječima organizatora, NATO-ov novi strateški koncept nastajao je u teškim okolnostima, ali otkad su ga prije oko mjesec dana prihvatili čelnici 28 zemalja članica, on određuje okvir strateškoga pozicioniranja Saveza u idućim desetljećima.

Šimunović je rekao da su veoma zadovoljni kako izgleda taj dokument, koji dobro miri sve tendencije i pitanja, stvari koje su važne i pojedinim saveznicima, i Savezu kao kolektivu

Govoreći o novom strateškom konceptu NATO-a, Šimunović je rekao kako je prava vrijednost toga dokumenta njegova sposobnost da predvidi budućnost. 'Novi NATO-ov koncept izvrsno pokriva sve mogućnosti koje smo kadri predvidjeti', kazao je on.

'Dokument otvara savez svijetu'

'Koncept je dobro balansiran dokument koji uspijeva pomiriti kompleksnost svijeta u kojem živimo. To je koherentan i dobro napisan dokument koji otvara savez svijetu', dodao je Šimunović. Po njegovim riječima, Hrvatska je zadovoljna tim dokumentom.

Šimunović kaže kako je važno što dokument 'reafirmira glavni temelj Saveza, odredbu o kolektivnoj obrani bez koje NATO ne bi bio NATO nego samo neka obična organizacija, ne bi imao strahovitu vjerodostojnost i robusnost koja leži na činjenici da je to kolektivna obrambena organizacija'.

Povijesno, kad je NATO nastajao imao je jasnog neprijatelja, a s vremenom to se mijenjalo, rekao je Šimunović. 'Ali glavna vrijednost kolektivne obrane ostala je ista. To je izvor iz kojega Savez crpi sve svoje snage i sposobosti. Ne može biti obrnuto. Ne možete stvoriti tako strahovitu snagu na činjenici da ste mirovna organizacija ili da ste forum za konzultacije', rekao je.

'Činjenica da dijelite temeljne interese, a to su liberalna demokracija, ljudska prava, slobodno tržište, to je temelj koji cementira Savez koji nalazi svoju glavnu misiju u kolektivnoj obrani, a to je čvrsto potvrđeno i u strateškom konceptu. Što se Hrvatske tiče, nama je bila važna ta odredba o kolektivnoj sigurnosti', istaknuo je Šimunović.

'Politika otvorenih vrata važna Hrvatskoj'

Osim kolektivne sigurnosti, Hrvatska drži i do tzv. politike otvorenih vrata, rekao je. 'Politika otvorenih vrata također je važna Hrvatskoj. Cijeli proces proširenja NATO-a podcrtava jedinstvenu privlačnost i uspješnost Saveza. Proces proširenja veoma je važan motor reforma i stabilizacije u Europi', rekao je on. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene