Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni spašavaju živote

RIJETKO SMO NA VRHU, ALI U OVOME NAM NEMA RAVNIH 'Kad nešto učinite tisuću puta, onda tu više nema nervoze'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetko kad se Hrvatska nađe u svjetskom vrhu, ali kad su transplantacije u pitanju, možemo biti ponosni.

Sa stopom od 39 darivatelja na milijun stanovnika, Hrvatska je, uz Španjolsku, jedina zemlja na svijetu koja je do sada uspjela ostvariti tako visoku stopu darivatelja. A u prošloj godini porastao nam je - i broj darivatelja i broj transplantacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Difalija Dva 'piška' viška: Liječnici uspješno operirali dječaka s tri penisa Slika nije dostupna Blagotvorno djelovanje Glazba u kirurgiji zaslužna za manje straha i boli

Najviše darivatelja organa bilo je u riječkoj bolnici, a najviše transplantacija, njih čak 188 od ukupno 399, obavljeno je u Kliničkoj bolnici Merkur. Stoga smo razgovarali s ljudima iz te bolnice koji svakodnevno spašavaju živote, s kirurzima Kocmanom i Jadrijevićem.

Primarijus Kocman otkrio nam je što je ključ ovog velikog uspjeha hrvatske transplantacijske kirurgije. 'Entuzijazam je ključ fenomenalnog rezultata transplantacijske medicine u Hrvatskoj općenito, a pogotovo u KBC Merkur, ne samo entuzijazma liječnika nego svih koji su uključeni u taj program, cijela bolnica diše za taj program', kaže dr. Branislav Kocman.

Dr. Stipislav Jadrijević kaže nam kako je transplantacijska kirurgija vrh cijele kirurgije te kako su i sami imali nekoliko iznimno kompleksnih zahvata.

Dr. Kocman u trenucima razgovora s nama pripremao se za još jednu transplantaciju jetre. Nervoze, kaže, nema. 'Kad nešto učinite tisuću i nešto puta onda u tome nema neke specijalne nervoze. To je rutina. Situacija je uglavnom smirena, veći problem je u tome što imamo sve veći broj transplantacija i ljudi fizičke teško sve to podnose, rade 24 sata', kaže dr. Kocman.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene