Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskorak RH u liječenju

Podmukla bolest je najčešći uzrok smrti kod muškaraca, jedna stvar je ključna: "To mi je vjerojatno najbolji potez u životu"

Aktualno Galerija Prevencija raka prostate - 1 Prevencija raka prostate - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prevencija raka prostate - 2 Prevencija raka prostate - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prevencija raka prostate - 3 Prevencija raka prostate - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prevencija raka prostate - 4 Prevencija raka prostate - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Prevencija raka prostate - 5 Galerija 1/8 >>
Rak prostate je najčešći karcinom među muškarcima u Hrvatskoj. Kod mnogih se otkrije u poodmakloj fazi. Upravo tome se želi stati na kraj. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Rak prostate je najčešća vrsta karcinoma i uzrok smrti kod muškaraca u Hrvatskoj. Gorana Boškovića je zadesio u ranim pedesetima.

"2015. sam išao na kontrolni pregled u kojem je ustanovljeno da je PSA značajnije viši nego je normalno za moju dob. Liječnici su preporučili operaciju, znači radikalnu prostatekomiju", rekao je.

To ga je spasilo. Da nije otišao na pregled, pitanje je kad bi otkrio jer simptoma nije imao.

"Čim sam prešao 50, odradio sam taj kontrolni pregled koji je pokazao određenu tendenciju rasta. I tako smo krenuli dalje", kazao je i rekao da je to vjerojatno najbolji potez u životu koji je napravio.

Pročitajte i ovo Hrvati evakuirani iz Gaze sletjeli u Zagreb - 4 Obitelji s djecom FOTO Potresni prizori i suze u zračnoj luci: Evakuirani Hrvati stigli u Zagreb - "Prošli smo kroz užas"

Na godinu u Hrvatskoj oboli oko 2300 osoba, a umre oko 800. Često se karcinom otkrije u uznapredovaloj fazi.

"Nerijetko nam se dogodi da kad otkrijemo pacijenta on kaže kako ništa ne osjeća - ja nemam tegobe, jeste li vi stvarno sigurni da ja imam rak prostate? Cilje je da otkrijemo takve pacijente", istaknuo je specijalist urolog KBC-a Zagreb Tomislav Kuliš.

Hrvatska će među prvima u svijetu pokrenuti Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate. Prvo će se provesti pilot-projekt u Zagrebu i obuhvatiti 10.000 muškaraca.

"Vjerujemo da bi početkom sljedeće godine krenuli s ovim pilot programom Zagrebu, on bi trajao godinu dana", rekao je akademnik Povjerenstva za izradu Nacionalnog programa Željko Kaštelan.

Provodio bi se kod muškaraca u dobi od 55 do 69 godina. "Počinje u ordinacijama obiteljske medicine, razgovorom i savjetovanjem s liječnikom te određenim pretragama, prvenstveno vađenjem PSA", opisao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Istok Jurica Kravaršćan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašan zločin Traže bržu pravdu u slučaju koji je šokirao javnost: Svoju trudnu djevojku 37 puta ubo nožem

"Ako bi rezultat PSA bio povišen, tada bi se pacijenti upućivali na pregled magnetske rezonance prostate. S tim nalazima pacijenti bi došli urologu koji bi procijenio rizik za svakog pacijenta je li potrebna dijagnostička obrada ili biopsija prostate", objasnio je Kaštelan.

Ako se potvrdi rak, pacijenti će se upućivati na multidisciplinarne timove u KBC Zagreb i Sestre Milosrdnice. Nakon evaluacije je plan sve to dići na nacionalnu razinu. U hodogramu ovog plana je i magnetska rezonancija, a za nju su liste čekanja već sad duge.

Na liste se osvrnuo ministar zdravstva Vili Beroš: "Mi smo u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) postavili određeni kriterij sami sebi da do kraja ove godine smanjimo sve liste čekanja za bolničku dijagnostiku do 270 dana."

"Ja kao ministar spreman sam već sada dati svoj mandat na raspolaganje predsjedniku Vlade ako ne polučimo rezultate. Isto očekujem od ravnatelja svih zdravstvenih ustanova", dodao je Beroš.

Uhvatiti se u koštac s time trebalo je davno jer to je rak rana domaćeg zdravstva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene