Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s poskupljenjem

Hrvatska uvodi carine na izvoz pšenice, kukuruza i soje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene hrane u samo mjesec dana porasle su za 10 posto. Izvijestila je to Svjetska banka.

Svjetska banka ističe kako su najviše poskupjeli pšenica, kukuruz i soja, kao glavna stočna hrana, i to za čak 25 posto, te su tako dosegnuli rekordnu razinu.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Konferencija o hrani Održana konferencija Cijena hrane pod udarom inflacije: "Energetska tranzicija trajat će duže od 10 godina"

>> Svjetska banka predstavila alarmantne podatke!

Hrvatski odgovor na ta poskupljenja trebalo bi biti uvođenje izvoznih carina za te kulture, ali i njihovo smanjenje pri uvozu u Hrvatsku.

'Na taj način pokušavamo zaštititi svoje tržište i stočni fond, što se tiče stočne hrane. To je privremena mjera i nije neuobičajena i za ostale europske zemlje', kazao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

No, ovisni o uvozu, kako povrća tako i ostalih kultura, bit ćemo i ove godine. 'Ništa nam dobro ova jesen ne govori. Već sada se drastično osjećaju visoke cijene naših poljoprivrednih proizvoda, ali to je neminovnost, jer je platila visoka proizvodnja, a troškovi su joj ogromni', kazao je Stjepan Horvat, predsjednik Udruge povrćara grada Zagreba.

Golemu štetu suša je napravila i u vinogradima. Vinogradari će tako u ljetnu berbu. Ono što je trebalo čuvati za zimsku, pobrala je elementarna nepogoda.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene