Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora zemljama u regiji

'Hrvatska ulaskom u NATO jača saveznički mentalitet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom u NATO Hrvatska nije zapostavila svoj dio odgovornosti za stanje na jugoistoku Europe i svojim će iskustvom pomoći zainteresiranim zemljama u regiji da postanu članice NATO-a te da surađuju kako bi se ojačao mir i stabilnost u ovom dijelu svijeta, izjavio je u srijedu za Hinu državni tajnik u ministarstvu obrane Pjer Šimunović sudjelujući na sastanku ministara obrane zemalja članica Američko-jadranske inicijative u Sarajevu.

Osim SAD-a, Hrvatske, Makedonije i Albanije Povelji utemeljenoj 2003. kao punopravne članice nedavno su se pridružile Bosna i Hercegovina te Crna Gora, a na sarajevskom sastanku kao gosti sudjelovale su Slovenija i Srbija. Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac izjavio je na skupu kako njegova zemlja, unatoč proklamiranoj neutralnosti, poštuje i podupire volju zemalja poput BiH i Crne Gore da i same postanu punopravnim članicama NATO-a. 'To je unutarnja stvar tih država, no mi ih u potpunosti podupiremo (u priključenju NATO-u) i želimo da se to dogodi što prije', izjavio je Šutanovac. Državni tajnik Šimunović ocijenio je kako ta izjava srbijanskog ministra Šutanovca u svakom slučaju ohrabruje.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean"

>> Mesić: Ulazak Hrvatske u NATO i EU jača odnose s Grčkom

'Više zemalja regije u NATO-u znači i jačanje struje za NATO u Srbiji'

'Što je više zemalja u regiji u NATO-u, to će više jačati struja za NATO u samoj Srbiji', kazao je Šimunović, podsjetivši i na to kako Srbija već nalazi različite oblike suradnje s NATO-om. Šimunović drži kako Hrvatska, unatoč članstvu u NATO-u, treba i dalje sudjelovati u Američko-jadranskoj povelji jer ta inicijativa samo pridonosi stabilnosti u regiji, bez preklapanja s drugim incijativama kako je to slučaj s nekim drugim projektima. 'To je jasno strukturirana suradnja, orijentirana na konkretne, opipljive rezultate i usmjerena na potporu ulasku zemalja u regiji u NATO', kazao je Šimunović.

On je djelovanje Američko-jadranske povelje opisao kao 'jačanje savezničkog mentaliteta'. 'Ako imate saveznički mentalitet jedni s drugima, onda ste spremni i za NATO', ocijenio je. Pomoćnik američkog državnoj tajnika za obranu Alexander Vershbow u srijedu je ohrabrio zemlje u regiji da nastave sve oblike suradnje, uključivo i suradnju preko Američko-jadranske povelje. Potvrdio je potporu američke vlade priključenju BiH i Crne Gore NATO-u čim ispune uvjete te nastojanje da se Makedonija što prije priključi tom savezu rješenjem prijepora s Grčkom zbog naziva države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene