Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doživljavaju prijetnje

Liječnici pisali ministru: Nastavite li nas ignorirati, netko bi mogao poginuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) je zbog nedavne prijetnje bombom osoblju i bolesnicima zadarske bolnice i treći put pisala Anti Šprlji, ministru pravosuđa.

HUBOL je ministru pravosuđa pisao već dvaput, ali odgovore nisu dobili. Na posljednje pismo su se odlučii nakon što je alkoholizirani muškarac u zadarskoj bolnici osoblju i pacijentima prijetio bombom, nakon čega je protiv njega podnesena samo prekršajna prijava. 

Pročitajte i ovo Ilustracija HUBOL je zgrožen Liječnici upozoravaju: "HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoje samo u radne dane'' Ilustracija Palijativna skrb Koja su prava umirućih pacijenata? Slučaj mladog liječnika otvorio bolnu točku hrvatskog zdravstva

"U više smo vam navrata predložili promjenu Kaznenog zakona, na način, da se u 87. stavku 3. iza riječi 'samouprave' dodaju riječi "službenik u javnim službama" te u članku 315. stavku 1. iza riječi 'sloboda' dodaju riječi 'službenika u javnim službama'. Također smo u više navrata tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama", kaže se u pismu HUBOL-a te se dodaje da je vidljivo kako se ti članci sustavno ne provode, za što odgovornim smatraju upravo Šprlju.

"Unatoč činjenici da su agresija i prijetnje poprimile svakodnevni ritam, svekolika javnost se nad navedenim incidentima zgraža kada oni dospiju do medija, no trenutak kratko traje, nasilnik vrlo brzo bude pušten na slobodu s minimalnom ili gotovo nikakvom kaznom, a nadležne institucije ne čine apsolutno ništa kako bi se tome stalo na kraj. Kako kazne nema, niti je bilo koja državna institucija poradila na zaustavljanju ovakvog opasnog obrasca ponašanja, u javnost gotovo da se otvoreno šalje poruka kako je ovakvo postupanje prema medicinskim djelatnicima prihvatljivo. Upravo se u toj činjenici, poštovani gospodine ministre, nalazi prvenstveno Vaša odgovornost", poručuje HUBOL, upozoravajući da bi uporno ignoriranje njihovih upozorenja vrlo brzo moglo rezultirati težim stradavanjem zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika "čak i sa smrtnim ishodom jer prijetnje vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima nisu bezazlene".

"Zbog svega navedenog liječnici i drugi zdravstveni djelatnici izgubili su vjeru u promjene, te sve češće i u sve većem broju napuštaju zdravstveni sustav koji se polako bespovratno urušava, a nadležne institucije ne pronalaze mehanizme za njegovo očuvanje", poručuju iz HUBOL-a, dodajući da je to poražavajuće za pravosuđe, a sramotno i tragično za sve one koji mogu, ali ne poduzimaju ništa.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene