Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavila EK

Hrvatska u najslabijoj skupini po industrijskoj konkurentnosti u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U skupini s Hrvatskom su još Slovenija, Bugarska, Malta i Cipar.

Europska komisija u četvrtak je objavila izvješća o industrijskoj konkurentnosti EU i zemalja članica, prema kojima Hrvatska pripada četvrtoj skupini zemalja sa skromnom i stagnirajućom ili opadajućom razinom konkurentnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak"

Iz analize sadašnje situacije u državama članicama u pogledu industrijske konkurentnosti, Komisija ih je podijela u četiri skupine: države članice s visokom i rastućom razinom konkurentnosti; zemlje s visokom, ali stagnirajućem razinom konkurentnosti; zemlje sa skromnom, ali rastućom konkurentnošću te članice sa skromnom ali stagnirajućom ili opadajućom razinom konkurentnosti.

Prolazi im i treća godina mandata, a još nisu donijeli industrijsku strategiju!

U skupini s Hrvatskom su još Slovenija, Bugarska, Malta i Cipar.

U prvoj skupini su Nizozemska, Njemačka, Danska i Irska, u drugoj Belgija, Velika Britanija, Austrija, Francuska, Italija, Luksemburg, Švedska i Finska, a u trećoj Estonija, Litva, Španjolska, Latvija, Češka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Grčka.

Komisija navodi da su u Hrvatskoj poslovno okružje i javna uprava i dalje nepoticajni za poslovanje, ali da je vlada svjesna tog problema i da ga rješava. 'Određeni napredak je postignut na području poslovnog okružja i javne uprave, posebice u smanjivanju regulatornog tereta, ali provedba mora biti cjelovita i konzistentna da bi se situacija popravila', navodi Komisija.

Podijeljeno 120 milijuna kuna poticaja domaćoj industriji

Dodaje se da Europski investicijski i strukturni fondovi, koji su Hrvatskoj sada dostupni, predstavljaju veliku priliku za uklanjanje ključnih uskih grla za rast.

'Jaki administrativni kapaciteti i strateško planiranje bit će od ključne važnosti za efikasno korištenje tih sredstava. Da bi se povećala dodana vrijednost proizvodne industrije i posebice izvoza, planirane strategije u području industrije, inovacija i pametne specijalizacije moraju biti provedene', ističe Komisija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene